Čínské chromované zbraně jsou staré dva tisíce let – jak je možné, že vlastně existují?

Dlouhá desetiletí byl zrakům veřejnosti ukrytý a dnes je vystavený v nenápadné skleněné vitríně v proslulém čínském Terakotovém muzeu ve městě Si´an – asi 2000 let starý, rzí nedotčený bronzový meč, dodnes ostrý jako nůž.

Chrom před dvěma tisíci lety?

Můžeme se tu dočíst, že vědecké testy prokázaly, že povrch meče obsahuje chrom ve vrstvě silné asi 10 až 15 mikrometrů. Ta tvoří účinnou ochranu před mechanickým poškozením a rezavěním.

V našich zeměpisných šířkách se výroba čistého chromu podařila až v roce 1854 Robertu Wilhelmovi Bunsenovi, a to elektrolýzou chrom-chloridových roztoků. Jak to ale dokázali Číňané před dvěma tisíci lety?

Ohromující, rzí téměř nedotčená zbraň, byla objevena někdy kolem roku 1975, když čínští archeologové odkryli nedaleko hrobky prvního čínského císaře Quina celou armádu terakotových válečníků, bojových vozů a koní, vše v životní velikosti. A krom toho i zhruba 40 tisíc bronzových zbraní, z nichž některé, kupříkladu hroty šípů, se blýskaly jako nové. Meč, o němž tu již byla řeč, by se dal použít i dnes, je stále hladký a ostrý.

Ani muzejní katalog Terakotového muzea nešetří chválou na adresu pochromovaného artefaktu.

Jak je to doopravdy?

Oxidy chromu jako jedna ze složek slitin kovů jsou v Číně doložené již od 10. století př. Kr. A to především na nádobách, kde se zřejmě používaly z estetických důvodů.

Někteří odborníci ale zpochybňují tvrzení, že se zbraně dochovaly v tak dobrém stavu díky pochromování a namítají, že prokázaný podíl chromu ve slitině je příliš nízký na to, aby mohl účinně zabránit jejich zkorodování.

Vzhledem k těmto pochybnostem spolupracuje laboratoř čínského Terakotového muzea s odborníky z University College London na vyřešení záhady zbraní starých dva tisíce let, avšak ostrých jako nůž.

V rámci tohoto mezinárodního projektu byly některé zbraně znovu pečlivě analyzovány. Ukázalo se přitom, že původní měření obsahu chromu ve slitinách bylo v mnoha případech velmi nepřesné a chybné, případně došlo k mylné interpretaci naměřených hodnot.

Profesor Sia Yin, jenž ve společném čínsko-britském projektu pracuje dodnes, k tomu podotkl, že otázka pochromovaných zbraní stále ještě odborníky zaměstnává. Definitivní slovo tedy ještě nepadlo.