Vyrazte na Čubův kopec za originální rozhlednou a výhledy na Javorníky

Máme pro vás báječný tip na výlet na jednu opravdu zajímavou rozhlednu. Najdete ji na vrchu Čubův kopec. Dřevěná vyhlídková věž totiž svým tvarem připomíná valašský klobouk „lepák”. A jak by také ne, když se z její vyhlídkové plošiny můžete kochat výhledem na krajinu Valašska, pohoří Javorníky a ještě dál.

Vyrazte do Javorníků na Čubův kopec

Javorníky jsou pohoří na hranicích Moravy a Slovenska, kdy větší část se rozkládá v západním Slovensku a ta menší na východě naší země, ve Zlínském kraji. Na obou stranách hranice jsou Javorníky součástí chráněné krajinné oblasti. Na Moravě jsou to Beskydy, na Slovensku Kysuce. Chráněný je smíšený jedlobukový porost, který má pralesovitý ráz v přírodní rezervaci Razula, Galovské lúky, Pulčín, Veľký Javorník nebo Hričovec. Území si oblíbily i šelmy – rys, vlk a medvěd, které ze Slovenska přecházejí na Moravu.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Javorníky patří k velmi oblíbeným turistickým oblastem. Najdete tu mnoho pěších i cyklistických tras, naučné stezky a v zimě zdolávají kopce běžkaři a lyžaři. A na jeden takový kopec vás zveme. Jmenuje se Čubův kopec (720 m n. m.), na kterém stojí originální rozhledna.

Rozhledna Čubův kopec v Javorníkách. Zdroj: Destinační společnost Valašsko
Rozhledna Čubův kopec v Javorníkách. Zdroj: Destinační společnost Valašsko

Rozhledna ve tvaru klobouku

Na vrchu hory Čubův kopec nad valašskou obcí Francova Lhota stojí dřevěná stejnojmenná rozhledna. Svým tvarem připomíná valašský klobouk „lepák”. Vězte, že současná rozhledna není první věží, ta původní neodolala horským podmínkám, které zde panují, a byla demontována. Dnes můžete vystoupat na novou věž, a to dokonce o dva metry vyšší. Její celková výška je 18 m a má čtyři vyhlídková patra. Na to nejvyšší (do 15 m) musíte zdolat 58 schodů. Z rozhledny se můžete po celý rok kochat výhledy na valašskou krajinu – Javorníky, vesničku Francova Lhota, Vizovické vrchy, Bílé Karpaty, Lyský průsmyk a za jasného počasí spatříte i Súlovské skály.
Výhledy mohou být omezené vzrostlými stromy, orientaci vám však zpříjemní informační cedulky s popisem. A nezapomeňte zapsat svoji návštěvu rozhledny do vrcholové knihy.

Kudy vede cesta na Čubův kopec?

Nejsnazší přístup je z Francovy Lhoty po modré turistické značce. U rozcestníku Střelenský vrch – rozc. cesta pokračuje souběžně s naučnou stezkou Javornický hřeben. Délka trasy je 3,1 km v jednom směru. Nenáročný výlet na rozhlednu na Čubově kopci zvládnou i děti, vede po pohodlných lesních cestách.

Místo výletu

Kraj: Zlínský
Okres: Vsetín
Obec: Francova Lhota

Kontakt

Obec Francova Lhota
Francova Lhota 325
756 14 Francova Lhota
tel.: +420 571 458 237
e-mail: podatelna@francovalhota.cz 
www.francovalhota.cz

Tip na fajn výlet

V zimě, když oblevu střídá mráz, nastal ten pravý čas na výlet do Pulčínských skal na Pulčínské ledopády. Jejich ozdobou jsou žluté a oranžové ledopády a rampouchy. Nenechte si ujít tuto jedinečnou podívanou.