Další zvýšení životního a existenčního minima? Vláda tak pomůže příjemcům osmi typů dávek

ČESKO – Stoupající ceny energií a pohonných hmot se nepříznivě promítají do peněženek úplně všech, v důsledku totiž zdražuje doprava, potraviny apod. Není tedy divu, že vláda se různě tyto negativní dopady související na jednu stranu s energetickou krizí, jež započala již na podzim loňského roku, tak na druhou stranu také s válkou na Ukrajině, snaží mírnit. Nyní tedy ministr práce a sociálních věcí předkládá návrh na zvýšení životního a existenčního minima až o 10 %, který má již podporu i ze strany opozice.

Aktuálně životní minimum pro jednotlivce činí měsíčně 4 250 Kč, při zohlednění plánovaného navýšení by ale mohlo vzrůst na částku od 4 590 do 4 680 Kč. Existenční minimum pak nyní dosahuje měsíčně k částce 2 740 Kč, po navýšení by se mohlo jednat o 2 960 až 3020 Kč. „Tato podpora míří na nízkopříjmové rodiny, i na rodiče, samoživitelky, na všechny, kteří jsou v obtížné situaci,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten návrh předloží již tento týden na jednání koaličních lídrů a předpokládá se, že plán bez větších problémů projde, má totiž již nyní podporu napříč politickým spektrem. Lze tedy očekávat, že k navýšení životního a existenčního minima od července o cca 8-10 % skutečně dojde. „Chceme a musíme kompenzovat nárůst životních nákladů těm, kteří si nedokáží pomoci sami,“ shrnul místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Podle místopředsedkyně hnutí STAN Věry Kovářové je pak zvýšení obou minim rozhodně namístě, a to vzhledem k rostoucí inflaci a souvisejícímu zdražování.

Koho se navýšení bude týkat?

Podporu má návrh ale i napříč sněmovní opozicí. Hnutí SPD však upozornilo, že zároveň i nadále chce bojovat proti zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Bez výhrad pak plán Jurečky akceptuje hnutí ANO. „Protože opatření vstupuje do osmi typů sociálních dávek, tak je to právě pro sociálně nejpotřebnější nezbytné,“ objasnila tak místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. V praktické rovině by totiž navýšení životního a existenčního minima znamenalo, že tisíce rodin nově dosáhnou na různé typy dávek, resp. konkrétně by se změna měla dotknout přibližně 350 tisíc lidí, kteří příslušné dávky pobírají. „Je důležité adresně pomáhat těm, co se dostávají do nouze či do tíživé situace, a k tomu přesně slouží zvýšení dávek, které je navázané na existenční a životní minimum,“ doplnila tak Markéta Pekarová-Adamová (TOP-09).

Dle informací Ministerstva práce a sociálních věcí pak navýšení minim ovlivní např. výplatu přídavků na děti, které jsou vypláceny do 3,4násobku životního minima, porodného, jež je poskytováno do 2,7násobku životního minima, dále se jedná o doplatek na bydlení a také o mimořádnou okamžitou pomoc ad. Projde-li návrh tak, jak je očekáváno, bude se letos jednat již o druhé navýšení obou minim, první proběhlo již v dubnu.