Levně za benzínem a potravinami k sousedům. Kdy se vám cesta za hranice vyplatí?

Před odjezdem na dovolenou, a nejen před ní, by každý rád natankoval plnou nádrž za co možná nejnižší cenu. Benzín však opět pomalu, ale jistě atakuje hranici 50 Kč za litr. Ještě relativně nedávno se jednoznačně vyplatilo jezdit na benzín do Polska. Na litru se někdy podařilo ušetřit až 10 Kč. Nyní je situace jiná. Rozdíly v cenách u našich zahraničních sousedů nejsou už zdaleka tak výrazné. A jak je to s nákupem levných potravin v nedaleké cizině? Je jedno, jestli jedete k polským či jiným sousedům. Vždy je třeba zvážit několik faktorů, teprve pak zjistíte, jestli se vám cesta opravdu vyplatí.

Není vše zlato, co se třpytí

Náš drobnohled zamíříme na Polsko, konkrétně Chalupki. Naše myšlenkové pochody a závěry však budou platit obecně pro nákupy u všech zahraničních sousedů. Nejde totiž jen o samotnou cenu benzínu, která již není o tolik nižší než dříve. Do hry vždy vstupují další skutečnosti:

  • směnný kurz,
  • náklady na cestu,
  • ztracený čas,
  • spojení cesty s jiným účelem.

Cena benzínu v Chalupkách a směnný kurz

Včera jsem tankovala benzín (Natural 95) na stanici Orlen v Chalupkách za 7,99 zł. Platila jsem kartou a potvrdila platbu v polské měně. Pokud totiž zvolíte na terminálu platbu v českých korunách, zaplatíte díky bankovní službě DCC o dost více. Můžete si také směnit koruny na zloté v blízké směnárně. V 15 hod již byla zavřená, aktuální kurz neuveden. Na hranici je však kurz díky vysoké poptávce turistů vždy méně výhodný než hlouběji ve vnitrozemí. Z bankovního účtu se mi odečetla suma odpovídající kurzu 5,34 Kč za 1 zł, díky čemuž mě vyšel litr benzínu na cca 42,7 Kč.

Jak daleko to máte

Jelikož bydlím v Ostravě, Chalupki byly nejbližší alternativou. Tam i zpět se jedná o 46 km. Při českých cenách benzínu mě celá cesta přišla přibližně na 120 Kč. (Pro výpočet musíte znát průměrnou spotřebu svého auta a cenu, za kterou jste tankovali.)

Kolik času obětujete

Cesta mi celkově zabrala asi 50 min. Nejdéle trvá, než se vymotáte z Ostravy. U čerpací stanice v Chalupkách čekalo asi 16 aut, přičemž auta zasahovala až na hlavní silnici. Fronta se pak dělila na dvě řady. Vše probíhalo naprosto v poklidu. Celkově jsem tedy na benzince strávila asi 40 minut. Později však čekajících aut ubylo. (Možná za to mohl hustý déšť.) Záleží tedy, jaké budete mít štěstí.

Ostatní výhodné nákupy

Rozhlížím se kolem. Jsem tady poprvé. Očekávala jsem větší ruch. Záhy se dozvídám, že tržiště žije hlavně dopoledne a nyní, po 15 hod., je již vše zavřeno. Výjimkou je kamenné květinářství prodávající i cigarety. Zahlédnu cenu od 80 Kč za balíček. Dále narazím na jednu větší stánkovou prodejnu s velkým výběrem ovoce, zeleniny, sýrů, uzenin, ryb v marinádě, sladkostí a pracích prášků a gelů. Platit můžete  v obou případech ve zlotých i korunách.

A ceny? Meruňky za 65 Kč/kg, jahody 75 Kč/kg, jablka 20 Kč/kg, velký květák 40 Kč/kus, rajčata cherry 75 Kč/Kč, sýr Krolewski 35 Kč/150 g (odmítám sýr vystavený na pultě a požaduji ten z chladícího boxu). Udělám nákup za necelých 200 Kč. Na většině zboží stánku chybí cenovky. Musíte se tedy neustále ptát na cenu. Napadá mě, že je to záměr. Prodávající může dle svého úsudku o zákazníkovi hbitě měnit ceny. Mnohým kupujícím je také trapné neustále se domáhat informací o ceně, takže raději rovnou nakoupí bez vyptávání.

A co dále?

Kdyby nepršelo, prošla bych si vesnici a podívala bych se na zámek. Takto akorát „dočvachtám“ k autu. Jestliže se chcete oddávat nákupní vášni, je pro vás lepší nedaleký Zabełków. Trhy jsou zde v úterý, čtvrtek a sobotu dopoledne (údajně od 6–13 hod). Jsou prý větší a ceny by měly být o poznání nižší. Můžete také vyrazit do několik km vzdálených supermarketů. Rozhoně ne všechno je levnější  než u nás. Něco je v nich i dražší. Pokud však narazíte na zboží v akci, např. maso, pak nakoupíte za pohádkové ceny.

Stálo to za to?

Obecně se ceny benzínu v Ostravě a okolí pohybují kolem 47,90 Kč/l. Takže hrubý zisk činí 5 Kč na litr benzínu. Nádrž jsem narvala po okraj, více než 34 l se do ní však nevlezlo. Oproti tankování u nás jsem tedy ušetřila 170 Kč. Musím však odečíst náklady na cestu ve výši 120 Kč. Co se týká benzínu, ušetřila jsem tedy 50 Kč čistého. Na nákupu potravin jsem ušetřila také, asi 30 Kč. Zároveň jsem ztratila tři hodiny volného času a promokla.

Pokud máte u nás možnost nakupovat v akcích, pak vám ceny přijdou stejné nebo nižší jen nepatrně. (Například sýr Krolewski koupím tento týden za stejnou cenu v nedalekém supermarketu a jahody u stánku také.) Pokud však tuto možnost nemáte a nakupujete ve velkém, pak se vám výlet za benzínem vyplatí, protože ho spojíte i s výhodným nákupem. Záleží také na tom, jak daleko od hranic bydlíte a jestli máte dostatek volného času.

Co je dobré vědět

Když v zahraničí platíte kartou nebo vybíráte z bankomatu. Pozor na DCC