Zřícenina hradu Třemšín: Existují zde podzemní chodby, o nichž vypráví řada pověstí?

Existenci hradu připomíná ve skále vylámaný příkop na výrazném zalesněném brdském vrcholu, který se nachází 7 kilometrů od Rožmitálu pod Třemšínem v okrese Příbram. Hrad sám je trochu záhadou a čeká na své podrobnější prozkoumání.

Historie

Na vrchu Třemšíně se měla již v 10. století nacházet dvě opevněná hradiště. Kolem roku 1200 tu rod Buziců založil gotický hrad. Avšak první písemná zmínka pochází až z roku 1349, kdy se hrad uvádí jako majetek Beneše z Třemšína. Roku 1403, po smrti Herše z Třemšína, daroval král Václav IV. hrad jako odúmrť Janu Zajíci z Třemšína. Pak se zde vystřídalo několik majitelů. Objevuje se i jméno Hrocha z Maršovic, což mohl být loupeživý rytíř, který se hradu zmocnil násilně a proměnil jej ve své doupě.

Roku 1424 byl hrad dobyt a vypleněn husity. Ještě v letech 1436 – 1446 ho měl v držení Mikuláš Vepř řečený Svinda, který se živil jako válečník v cizích službách. Po jeho smrti hrad zpustl a chátral, nicméně ještě v roce 1528 Zdeněk Lev z Rožmitálu usiloval o povolení k jeho opravě. Povolení měl sice dostat, ale obnova se z finančních důvodů nekonala. Kolem roku 1800 nechal arcibiskup Salm upravit samotný vrchol kamennými valy – tím však byl nenávratně zničen původní stav hradiště.

Podzemní chodby

Roku 1421 husité dobyli nedaleký benediktinský klášter v Teslínech, zlatý poklad zde však hledali marně, protože mniši stačili všechny cenné věci ukrýt v podzemní chodbě, která měla spojovat klášter s třemšínským hradem. Jak již bylo výše uvedeno, roku 1424 husité dobyli i Třemšín, ale ani zde poklad nenalezli, ten již spočíval někde ve skrýši.

Jsou podzemní chodby zde pouhým výmyslem a pohádkami? Existuje o nich totiž celá řada pověstí. Tak kupříkladu ještě před husity se na Třemšíně usadil lapka Hroch z Maršovic a udělal si z hradu základnu pro své výpravy za kořistí. Když hrad dobýval, měly jej obývat také tři krásné dcery hradního pána. Jistě by je nic dobrého nečekalo, zmizely tedy raději v podzemí. Chodbu však nikdy nikdo nenalezl.

A další příběh. Na Pražském hradě se konal jednoho dne velký rytířský turnaj. Jeden souboj proti sobě vedli rytíři z Třemšína a rytíři odněkud z Francie. Francouzi byli poraženi, ale rozhodli se pomstít. Zatímco muži z Třemšína slavili, Francouzi uháněli do brdských lesů, protože věděli o třech krásných dcerách hradního pána. Těšili se, jak je překvapí a opravdu pronikli až na hrad, ale po dívkách se slehla zem. Někomu se podařilo je včas varovat, a tak se jim na poslední chvíli podařilo uniknout do tajné podzemní chodby. Na památku zachráněné dívčí cti byly tyto tři dívky vymalovány v kostele sv. Barbory v nedalekých Počevilech.

V podzemí se má také ukrývat poklad. Lze ho snad najít na Velký pátek, nesmíte ale ani promluvit, ani se ohlédnout. A to přitom můžete narazit na nejrůznější strašidelné bytosti – potměšilého skřítka, obra, ohnivého hada se zlatým tělem a další. Nabídka je vskutku bohatá.

Proč ale chodby nebyly nikdy objeveny? Možná se nacházejí hodně hluboko, a možná také vchod do nich vede z hradní studny, která však byla již v 19. století zasypána.