Rozhledna na Biskupské kupě: Vyrazte do Jeseníků za výhledy

Vydejte se s námi do Zlatohorské krajiny pokladů, a to přímo na česko-polskou hranici, kde na vrcholu kopce Biskupská kupa stojí nádherná kamenná rozhledna. Je opravdovou dominantou zlatohorského regionu a také první kamennou rozhlednou v Jeseníkách. Vyšlápněte si za krásnými výhledy, kdy za pěkného počasí můžete spatřit i nejvyšší štíty Vysokých Tater. 

Biskupská kupa je kopec i rozhledna

Až na česko-polské hranici na východ od města Zlaté hory ve Zlatohorské vrchovině najdete kopec Biskupská kupa (890 m n. m.). Jeho vrchol vždy lákal k vyhlídkám, a tak není divu, že už v roce 1890 stála na vrcholu Biskupské kupy rozhledna, která měla podobu dřevěné pyramidy. Ta ovšem během pěti let zchátrala a zřítila se. Stavba nové vyhlídkové věže na sebe nenechala dlouho čekat. Slavnostní se pro ni stal rok 1898, kdy při příležitosti padesáti let vlády císaře Františka Josefa byla na vrcholu Biskupské kupy slavnostně otevřena kamenná rozhledna, první v Jeseníkách.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Jaký byl její další osud? V průběhu obou světových válek se rozhledna stala pozorovatelnou, později sloužila jako věž pro televizní vysílač. Ve své kráse se po rekonstrukci opět skví od roku 2018. Rozhlednu na Biskupské kupě v současnosti spravuje organizace Zlatohorsko kraj pokladů.

Vyhlídková věž na vrchu Biskupská kupa. Foto: Martin Kotas. Zdroj: Zlatohorsko kraj pokladů
Vyhlídková věž na vrchu Biskupská kupa. Foto: Martin Kotas. Zdroj: Zlatohorsko kraj pokladů

Užijte si rozhlednu i výhledy na Biskupské kupě

Kamenná rozhledna na Biskupské kupě je vysoká 19 m a na vyhlídkovou plošinu ve výšce necelých 18 m musíte vystoupat po 90 schodech. Z ochozu vyhlídkové věže se vám naskytne dechberoucí výhled na všechny vrcholy jesenických hor včetně Pradědu. Západním směrem spatříte Králický Sněžník i Sněžku. Na východě pak Beskydy, a za velmi dobré viditelnosti i nejvyšší štíty Vysokých Tater. Rozlehlá pláň polské nížiny se vám otevře severním směrem, kde můžete pozorovat komíny druhé největší tepelné elektrárny v Polsku u Opole (65 km) a obrysy 100 km vzdáleného města Wroclaw.

Kudy vede cesta na Biskupskou kupu?

Na rozhlednu na Biskupské kupě vede několik cest. Ze Zlatých hor se můžete vydat na pěší výlet po zelené turistické značce (cca 4 km v jednom směru). Další možností je, že auto zaparkujete na parkovišti bývalé Petrovy Boudy a odtud vyrazíte k vyhlídkové věži pěšky po zelené (cca 2 km v jednom směru).

Kamenná rozhledna Biskupská kupa. Foto: Martin Kotas. Zdroj: Zlatohorsko kraj pokladů
Kamenná rozhledna Biskupská kupa. Foto: Martin Kotas. Zdroj: Zlatohorsko kraj pokladů

Turistické informace

Otevírací doba

leden – březen, prosinec: sobota – neděle 10:00 – 15:00 hod.
duben: sobota – neděle 10:00 – 16:00 hod.
květen – září: pondělí – neděle 10:00 – 18:00 hod.
říjen: pondělí – neděle 10:00 – 16:00 hod.
listopad: úterý – neděle 10:00 – 15:00 hod.

Upozornění: V případě nepříznivého počasí je rozhledna uzavřena!

Vstupné

dospělí – 50 Kč
děti od 6 do 15 let – 30 Kč
děti do 6 let – zdarma

Kam vyrazit na výlet na rozhlednu na Biskupské kupě?

Kraj: Olomoucký
Okres: Jeseník
Město: Zlaté hory

Kontakt

Zlatohorsko kraj pokladů
Rozhledna na Biskupské kupě
793 76 Zlaté Hory

tel.: +420 588 884 606
e-mail: rozhledna@krajpokladu.cz
www: krajpokladu.cz

Městské informační centrum Zlaté hory
Bezručova 144
793 76 Zlaté Hory v Jeseníkách

tel.: +420 584 425 397
e-mail: mic@zlatehory.cz
www: zlatehory.cz/ic

Tip na fajn výlet

Na Zámecké hoře nedaleko města Zlaté Hory se vypínají pozůstatky hradu Koberštejn. Objevte okouzlující, ale i tajemné místo, které potěší milovníky turistiky, překrásných výhledů i historie v Jeseníkách.