Největší festival roku přinese do Zlína bujaré oslavy 700. jubilea

ZLÍN – Třídenní festival Zlín Žije slibuje největší akci, kterou Zlín v rámci letošních oslav zažije. Návštěvníky uchvátí umělci v ulicích i na čtyřech multižánrových scénách a neopakovatelný zážitkový program. Nechte se unést slavnostní náladou od 24. do 26. června.

Náměstí Míru

Hlavní stage uvítá velké zlínské orchestry, Ondřeje Havelku a jeho Melody Makers či kapelu Tata Bojs s vizuálními projekcemi bubeníka a výtvarníka Milana Caise. Na pódiu se vystřídají známé tváře zlínské hudební scény.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Jedním z vrcholů festivalu bude sobotní show na náměstí Práce. Světoznámý akordeonista Vojtech Szabó připravil hudební pořad, který nabídne perly od popu po šanson v podání známých interpretů, od Heleny Čermákové po Endyho Moona. Později v rámci Zlínské koláže projde nad hlavami diváků mezi střechami výškových budov na náměstí Práce provazochodec.

Ve stánku Pivovaru Malenovice (v pátek u zámku a v sobotu a neděli na náměstí Práce), Vám načepují vynikající sedmistovkové pivo uvařené speciálně k výročí města. Světlý ležák vyrobený klasickou metodou pouze ze základních surovin. Žádné experimenty s koncentráty či sladovými výtažky.

V rámci festivalu Zlín žije uvede Filharmonie Bohuslava Martinů ve světové premiéře dílo zlínského rodáka Tomáše Illeho. Jednovětá symfonická báseň komponovaná pro lidský hlas a velký symfonický orchestr je inspirovaná historií, krásou a významnými osobnostmi města. Příběh kompozice je tvořen sedmi prokomponovanými částmi: Dřevnica (šepot řeky); Malá Paříž (promluva L. Haupta); Sběratelé (dopis F. Bartoše L. Janáčkovi); Vizionář (rozhovor T. Bati s F. Štěpánkem); Soukolí dějin (myšlenky D. Čipery ve vězení); Pláč starých baťovců (anonymní hanopis ve verších); My Velký Zlín vybudujeme (proklamace zlínských dětí). Dílo je věnováno městu Zlín k příležitosti oslav 700. výročí od první písemné zmínky.

Park Svobody

Lokalitu kolem sadu Svobody promění v kouzelný zámek vizuální umělec Jsf Abb pomocí nejrůznějších světelných prvků a projekce na průčelí zámku. Neopakovatelným zážitkem bude od jednadvaceti hodin karnevalový průvod, jemuž budou vévodit obří svítící nafukovací zvířata. V pátek vystoupí legendární kapela Fleret, v sobotu mimo jiné držitelé ceny Anděl Zrní či moderní cimbálová muzika Harafica.

Unikátní sedmistovkové pivo uvařené speciálně k výročí města najdete ve stánku Podřevnického pivovaru u zámku. Vychutnat si můžete výroční spodně kvašené nefiltrované pivo.

Park Komenského

Park Komenského se stane Zlínem na jednom místě. Pódium obsadí talenty ze zlínských základních uměleckých škol, představí se známí lokální buskeři a publikum rozohní fantastické tanečnice flamenca s fenomenálním kytarovým doprovodem. Těšte se ale také na stálice zlínské hudební scény rozmanitých žánrů, jako je Jack‘s Band nebo kapela Franc Alpa. Večer se parku zmocní DJs na scéně u Pštrosa.

Nejmenší návštěvníky zaujme hravé tvoření v dílně i výroba hudebního nástroje s Muzihrátkami. Skauti vás naučí vázat speciální uzly a společně se sbalíte do batohu na velkou výpravu. Zahrát si můžete zvětšeniny deskových her s Inspirací Zlín. Hvězdárna z Valašského Meziříčí přiveze do parku dalekohledy a nabídne meziplanetární zážitek.

Ve stánku firmy Vasky si veřejnost navrhne svůj vlastní pár a podívá se, jak se boty vyrábí s použitím virtuální reality. Zájemci si naprogramují ozoboty offline pomocí fixů s Czechitas a zatipují si, kterou ze zobrazených tváří vytvořila umělá inteligence a která je skutečná. Návštěvníci pomocí textilních technik vyjádří jakýmkoliv způsobem svůj vztah k městu Zlínu, případně nějakou emoci či vzpomínku s ním spojenou. Z takto vytvořené látky pak vzniknou ve studiu SUTU unikátní předměty.

Spolek Von Macenau v neděli v parku rozbalí polní kuchyni. Nebude chybět ani ochutnávka z kotle, pece nebo udírny a ukázka boje rakousko-uherské armády.

Scéna Pod Lipami

Rockové fanoušky pohostí scéna Pod Lipami. Zahrají kultovní zlínští muzikanti v různých kapelách, s žánrovým přesahem do popu či reggae. Zazní nesmrtelné songy i autorská tvorba. Těšit se můžete třeba na Kochta Band, NŠO-ČI či skupinu Prales.

Zanechte vzkaz budoucím generacím

Během festivalu se každý bude moct zapojit do historicko-archivačního happeningu a zaslat poselství pro budoucí generace. Zanechat lze vlastní originální vzkaz, obrázek, otisk, text nebo jinou písemnou stopu. Tím Zlíňané vyšlou zprávu o tom, jací byli v roce 2022, když oslavovali 700 let od první písemné zmínky o městě.

Sběr vzkazů probíhá v přízemí Obchodního domu. Získaná poselství poputují v zapečetěné schránce za účasti primátora města do věže místního kostela, kde vyčkají sto let na znovuotevření.

 

Program

Pátek 24. června

Sad Svobody u zámku (15.00 – 24.00)

Hrají: Žlutá ponorka, Eliška Lajdová, Filip Vítů & Markéta Vodičková band,.. Tokyo

Zážitkový program: pouliční umění, Cirkus trochu jinak, Chůdadlo (kejklířské vystoupení, novocirkusová show, akrobatické divadlo), pouliční umění, zážitkový program, svítící face paiting, tvořivé dílny

19.00 FLERET

21.00 Karnevalový průvod (obří svítící nafukovadla)

22.00 Půlnoční cirkus – akrobaticko – ohňová show

Park Komenského (15.00 – 24.00)

Zážitkový program: tvořivé dílny, interaktivní stanoviště, odpočinková zóna,

Hudební program: ELEKTRO PŠTROS

Pod Lipama (16.00 – 24.00)

Hudební program: Chorus, Tendence, Drumphonic, Beat Vox While, Blues Station, REGGAY

Sobota 25. června

Hlavní scéna náměstí Práce (11.00 – 23.00)

Hrají: Jazzbook, Blue night, Avion Big Band a další

16.30 VOJTĚCH Szabó & band a jeho hosté (H. Čermákova, E. Lajdová, R. Hanke, Z. Sapárová, L. Macháček a další)

21.30 – audiovizuální koláž ZLÍN 700, vyslání vzkazu příštím generacím, přímý přenos ukládání

– PROVAZOCHODECKÁ SHOW v oblacích, pyro show

– WALL DANCING na zlínském mrakodrapu

22.00 – FILHARMONIE BOHUSLAVA MARTINŮ – světová premiéra skladby (T. Ille)

Park Komenského (10.00 – 24.00)

Slovem provází známí moderátoři Českého rozhlasu Zlín

Rodinný zážitkový program: až 50 stanovišť – tvořivé dílny, interaktivní stanoviště, odpočinková zóna, 700 produkty, hudební workshopy, film, lokální produkty, gastrozóna, školství, móda, ekologie, kreativní tvoření, aktivity pro děti, sportovní zákoutí, ukázky práce Městské policie Zlín, deskové hry, ukázky umělé inteligence, Busfest stanoviště a další.

Hudební program:

10.00 – 20.00 Hrají mladé a žákovské kapely, kapely zlínských ZUŠ, buskeři, Umělec Matěj Štrunc, flamenco & tanec

20.00 – 24.00 Busfest žije (elektro) (ve spolupráci s FMK UTB)

Pod Lipama (16.00 – 24.00)

Hrají: Albion, KOAN, F.Z.Q, Kochta Band, Šufunky gang, NŠO-ČI

Sad Svobody u zámku (15.00 – 21.00)

Koncert jedné z nejslavnějších bluegrassových kapel ČR – Monogramu

Skvělá alternativní kapela Zrní od 18.00, nominanti na Cenu Anděl atd.

Od 20 hod vystoupí fenomenální moderní folklorní seskupení Harafica

Neděle 26. června

Hlavní scéna náměstí Práce (13.00 – 23.00)

13.00 Velký dechový orchestr Zlín

14.30 F Dur jazzband a hosté

17.00 Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín

18.30 ONDŘEJ HAVELKA A JEHO MELODY MAKERS

21.00 TATA BOJS koncertní show

Park Komenského (12.00 – 21.00)

Hrají: Jacks Band, jazz a další

14.00 Pro Tebe – mladá popová kapela

17.00 FRANC ALPA – drsná kultovní zlínská kapela

Zážitkový program: gastro, tvořivá a zážitková stanoviště, hudební workshop, keramická dílna.