Temná kavárna aneb jak chutná tma

HRADEC KRÁLOVÉ – Také v tomto roce nabídne Tyfloservis v rámci doprovodného programu mezinárodního divadelního festivalu návštěvu temné kavárny. Tu je možné navštívit ve dnech 27. až 29. června v Soukromém hudebním klubu č. p. 4 v historickém jádru města.

Návštěvníkům bude zprostředkován zážitek z pobytu ve tmě spojený s konzumací nápojů a drobného občerstvení. Dále setkání s nevidomými a slabozrakými lidmi, kteří budou v kavárně obsluhovat a také povídat o svém životě. „Návštěva temné kavárny nabízí vidícím lidem nevšední zážitek, kdy se ocitají v úplné tmě, aniž by měli na očích tmavé brýle, které si mohou při prvním zaváhání či nejistotě sundat. Zjistí, že v dané situaci je všechno trochu jinak, než byli doposud zvyklí. Pro návštěvníky je to obvykle zážitek na celý život“, říká ředitelka společnosti Eva Machová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kavárna bude otevřena od pondělí do středy od 14 do 21 hodin na adrese Velké náměstí 145. Návštěvníci do ní mohou vstoupit vždy v celou hodinu. Už do kavárny půjdou v klapkách na očích a sundají si je až dole v podzemních prostorách. Zde stráví necelou hodinu v úplné tmě. Místo je nejlépe dopředu rezervovat na telefonním čísle 608 572 340.

Setkání s nevidomými lidmi zprostředkují tři hosté kavárny. V pondělí vystoupí nejen v černobílém světě známý interpret Radek Žalud, který byl oceněn v několika pěveckých soutěžích a vystupoval s takovými osobnostmi jako jsou Aneta Langerová, Bára Basiková a Eva Urbanová. V úterý se s obytným autem a Oľgou Šintákovou můžete vydat do různých koutů světa a budete svědky cestovatelské vášně, kterou oslabený zrak rozhodně nezastaví. Ve středu vás může svým zájmem oslovit Vlasta Kobulská, která chová lásku ke květinám, keřům, stromům a s ohledem na jejich původ a charakter z nich tvoří přírodní zahradu.

O projektu Tyfloservis

Obecně prospěšná společnost Tyfloservis podporuje dospělé lidi s těžkým zrakovým postižením na cestě k samostatnému a nezávislému životu. Působí také na okolní společnost v překonání bariér vůči této skupině lidí. Celostátní projekt se sídlem v Praze zajištěný středisky v jednotlivých krajských městech klientům poskytuje své služby přes třicet let. Temnou kavárnu otevírá již po sedmé královéhradecké středisko Tyfloservisu ve spolupráci s organizátory divadelního festivalu a za finanční podpory Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Více informací najdete na webových stránkách a také na facebooku .