V Ostravě už se ví, kdo opraví místní mrakodrap

OSTRAVA – Ostravské zastupitelstvo včera rozhodlo o dalším osudu tak zvaného ostravského mrakodrapu na Ostrčilově ulici. Investorem, který se do rekonstrukce prozatím nejvyšší budovy v centru města pustí, se stane First Skyscraper s.r.o.

Projekt se týká nejen opravy mrakodrapu, ale také výstavby nového parkovacího domu. Obě stavby musí být dokončeny nejpozději do pěti let, tedy do roku 2027. Cílem města je rekonstrukcí ikonického domu na ulici Ostrčilova rozšířit možností bydlení v Ostravě.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Jsem rád, že se nám postupně daří v Ostravě vdechnout nový život nefunkčním, prázdným a zničeným budovám. Kromě mrakodrapu zmíním třeba skelet vedle krajského úřadu přebudovaný na úřad, nebo porubský Dům kultury Poklad,“ řekl primátor města, Tomáš Macura.

S ohledem na technické problémy je mrakodrap od roku 2013 prázdný. Mezi zvažované možnosti dokonce patřily návrhy na jeho úplnou demolici. Mezi zásadní technické problémy budovy totiž patří nefunkční opláštění objektu, nebo nevyhovující protipožární a únikové parametry.

Návrh řešení věžového domu, který zpracovalo v letech 2020-2021 Studio AI DESIGN pod vedením architektů Evy Jiřičné a Petra Vágnera zachovává stávající dům a navrhuje jeho rekonstrukci a přístavbu s primární funkcí bydlení v rozsahu až 75 nových bytů.

O záměru prodeje rozhodlo město v prosinci loňského roku. Nabídka společnosti First Skyscraper s. r. o. byla doručena v řádném termínu do konce března tohoto roku a splnila podmínky zadávacího řízení.

Předpokládané náklady na rekonstrukci objektu činí v prvotních odhadech 510 miliónů korun bez DPH. S ohledem na současnou ekonomickou situaci spojenou s růstem cen stavebních materiálů, ceny práce i inflace, lze ale s jistotou říci, že se investiční náklady stavbu bytového i parkovacího domu ještě navýší.