V Příbrami dostala od veřejnosti zelenou revitalizace lesíku pod Čertovým pahorkem a další 3 projekty!

PŘÍBRAM – Další fáze čtvrtého ročníku participativního rozpočtu je u konce. Do hlasování bylo
posunuto devět z osmnácti přihlášených projektů. Celkem se budou realizovat i za pomocí radnice čtyři projekty.

Po dvou letech mohli občané Příbrami podávat návrhy do participativního rozpočtu. Do konce března bylo podáno celkem osmnáct návrhů. Všechny podané návrhy prošly posouzením proveditelnosti a devět z nich bylo posunuto do hlasování veřejnosti, které probíhalo od 1. do 17. června. Hlasování probíhalo prostřednictvím webu, kde jsou zároveň zveřejněny všechny podané návrhy.

V letošním roce se zapojilo 1171 hlasujících, kteří rozdělili 3425 hlasů. Nejvíce hlasů – 427 získal projekt Revitalizace lesíku pod Čertovým pahorkem s rozpočtem 1 milión korun. Na druhém místě uspěl opakovaný námět Růžová zahrada na Hořejší Oboře s rozpočtem 300 tisíc korun. Třetí příčka patří projektu Odstraňme skládku z cesty do školy s rozpočtem 200 tisíc korun.

Třemi projekty by se vyčerpala částka 1 500 000 korun z dvoumilionového rozpočtu. Na čtvrtý projekt, který dostal největší počet hlasů veřejnosti – SportCity Příbram u Nového rybníka, jehož rozpočet byl stanoven na 650 tisíc korun, by se tak už nedostalo.

„Naším zájmem je realizovat návrhy, které u veřejnosti získaly nejvíce hlasů. Abychom mohli realizovat čtyři nejúspěšnější projekty, rozhodla rada města o navýšení prostředků o 150 tisíc korun,“ uvedl po zveřejnění výsledků starosta Příbrami Jan Konvalinka a zároveň poděkoval všem, kteří se do participativního rozpočtu zapojují.

Realizace vítězných projektů bude probíhat nejpozději do 31. prosince 2023. Další ročník participativního rozpočtu bude vyhlášen napřesrok v roce 2024.