Vysočina chystá další obchvaty, jeden kolem Velkého Meziříčí

KRAJ VYSOČINA – Krajské obchvaty pomohou zklidnit dopravu dalším městům na Vysočině. U Velkého Meziříčí vznikne jeden o délce 2,4 km, další čtyři pak v kraji přibydou kvůli dostavbě Jaderné elektrárny v Dukovanech. Novému obchvatu se nevyhne ani krajské město.

Před dokončením je nyní severozápadní obchvat Velké Bíteše dlouhý 2 km, který propojí Velkou Bíteš se Žďárem nad Sázavou. Hotov by měl být na přelomu září a října letošního roku. Dokončovací práce probíhají i na obchvatu Lukavce.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V katastru města Velkého Meziříčí má vzniknout jihovýchodní obchvat o délce 2,4 km, který by tranzitní dopravu ve směrech na Třebíč vyloučil mimo město. Kvůli jeho stavbě bude nutno vybudovat ve výšce 11,5 m nad řekou Oslavou nový most.

„Společně s městem jsme našli kompromisní řešení podoby mostu. V tuto chvíli se přikláníme k jednoduchému monolitickému trámovému mostu s pilířem ve tvaru písmene V. Půjde o klasický, ale velký most, který lze rozměrově přirovnat k tomu, co vede přes Dalešickou přehradu u Stropešína,“ uvedla náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Hana Hajnová. Termín realizace obchvatu zatím nebyl určen.

Na výběr dodavatele čeká nyní výstavba jižní části jihovýchodního obchvatu Jihlavy. V souvislosti se stavbou dalšího bloku Jaderné elektrárny v Dukovanech kraj zároveň připravuje obchvaty Brtnice, Zašovic, Okříšek a Slavětic. Další obchvaty by měly postupně vzniknout také v Jaroměřicích nad Rokytnou nebo v Moravských Budějovicích.