Přes Jihočeský kraj se přehnaly bouřky a silný déšť

JIHOČESKÝ KRAJ – Od páteční sedmé hodiny večerní vyjížděli v Jihočeském kraji jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů k zásahům, které byly spojené se silným deštěm a bouřkami. Do dnešních devíti hodin ráno evidovali téměř osmdesát jedna výjezdů. Velkou část Strakonic pak zalil přívalový déšť.

Jak informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů, jednalo se o odklízení popadaných stromů, čerpání vody ze zatopených sklepů, ucpaných kanalizací či z budov, pročišťování propustků na střechách panelových domů nebo například úklid naplaveného kamení ze silnice. Trvalejší srážky se nejvíc projevovaly podle meteorologů v jižních a středních Čechách, kde do sobotní páté hodiny ranní v kombinaci nočních bouřek a ranního trvalého deště napršelo ojediněle kolem 70 milimetrů. Nejintenzivněji pršelo na stanicích: Boubín (vrchol 43 mm/30 min), Strakonice (38,6 mm/30 min), Strážný (36,8 mm/30 min), Sedlice (36,6 mm/30 min), Černá v Pošumaví (35,7 mm/30 min), Kašperské hory (34,0 mm/30 min), Vyšší Brod (32,5 mm/30 min).

přívalové deště na jihu Čech (zdroj HZS Jihočeského kraje)

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Strakonice potrápil přívalový déšť

Starosta Strakonic Břetislav Hrdlička ještě v noci obhlížel situaci ve městě. „Teď jsem se vrátil z města. Cestu do naší miniosady zase pěkně rozboural příval. Je po bouři, ale příroda nám opět ukázala, kdo je tady pánem. Bouře tentokrát nepolámala příliš stromů, ale o to více bylo vody,“ popsal Hrdlička.

Podle jeho slov byl například viadukt uzavřený necelé dvě hodiny, byla zaplavena spousta domů a bytů, jak přes kanalizaci, tak přes střechy. „Hasiči a policie nastoupili zase do té největší sloty a měli opět hodně práce, což zřejmě víte sami,“ zkonstatoval starosta Strakonic.

Zaplaveno bylo tentokrát i Palackého náměstí, Tržní, Na ohradě, Písecká a další a další plochy. „Osvědčila se nám odsávací technika, kterou jsou naši hasiči nově vybaveni, potvrdit to může i pan ředitel nemocnice, který byl osobně přítomen vysoušení prostor pod internou,“ uvedl Hrdlička.

Na svém facebookovém profilu pak Břetislav Hrdlička děkoval. „Chci tímto poděkovat členům dobrovolných hasičů i městské policii, kteří jsou v těchto momentech mnohdy naší jedinou záchranou. Můj další dík patří také ostatním záchranným složkám i krizovému vedení městského úřadu.“

Ve Strakonicích nyní sčítají škody, které podle informací starosty města nejsou na životech, spíše na majetku. „Odpoledne je pivovarská pouť, a snad tam přijdeme na jiné myšlenky. V takovýchto momentech, které jsme dnes v noci zažili, se ukazuje, co je důležité,“ dodal závěrem.