Helfenburk u Bavorova: Zažijte s dětmi zábavu na hradní zřícenině

Hrad Helfenburk u Bavorova byste při svých toulkách po naší zemi neměli vynechat. Rozsáhlá pohádková zřícenina v Šumavském podhůří je oblíbeným cílem výletníků a romantiků. Na děti zde čeká mnoho herních prvků, a dokonce zde můžete jednu noc přenocovat a zažít nezapomenutelnou atmosféru přímo pod hvězdami. 

Vyrazte na Helfenburk, jeho hradní věž je rozhlednou

Touláte se rádi jihočeským krajem? Pak si určitě udělejte výlet na zříceninu hradu Helfenburk. Rozkládá se na skalnatém vrchu Malošín v nadmořské výšce 683 metrů, asi 5,5 kilometru od Bavorova v okrese Strakonice. Pozůstatky hradu Helfenburk dýchající romantikou vás doslova nadchnou. Můžete se zde procházet, odpočívat a nasávat pohádkovou atmosféru. Vezměte na hradní zříceninu Helfenburk děti, mohou se tu proskotačit v dětském koutku s houpačkami a prozkoumat další herní prvky.
Milovníci výhledů, zažijte nádherný výhled do okolní krajiny z hradní věže. Je vysoká 15 metrů a slouží jako rozhledna.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Helfenburk v Pošumaví byl sídlem rodu Rožmberků

Roku 1355 císař Karel IV. svým podpisem ze dne 21. května povoluje čtyřem bratřím Rožmberského rodu postavit na hoře Malošíně pevný zámek jako odměnu za pomoc při potlačení povstání v italské Pise. Bratři s výstavbou nového hradu dlouho neotáleli. Již roku 1357 je prvním purkrabím Jaroslav Měřička z Vitějovic.

Helfenburk, hradní zřícenina u Bavorova. Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Helfenburk, hradní zřícenina u Bavorova. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Roku 1593 poslední z Rožmberků, Petr Vok, prodává hrad s celým panstvím městu Prachatice. Po bitvě na Bílé Hoře je majetek města zkonfiskován a darován Janu Oldřichovi z Egenberku. Po vymření Egenberků roku 1717 přechází majetek včetně hradu a přilehlého panství do vlastnictví Schwarzenberků, kterým je roku 1922 zestátněn. Tím přechází Helfenburk do vlastnictví Státních lesů a statků Třeboň. Od roku 1963 je chráněn jako kulturní památka. Od 90. letech minulého století je vlastníkem hradu Helfenburk město Bavorov, které se snaží o záchranu památky pro budoucí generace návštěvníků.

Turistické informace

Velkolepá zřícenina středověkého hradu Helfenburk je poměrně lehce dostupná i s kočárkem. Od rozcestníku Pod Helfenburkem – bus vás k ní zavede modrá turistická značka. Parkoviště pro auta, které najdete na louce pod hradem, je vzdálené cca 1 km. Přístup k hradu je po dobře udržované asfaltové lesní cestě. Osoby se sníženou pohyblivostí mohou dojet autem až ke hradu. Pro pohyb v areálu hradu je však potřebná asistence.
Aktuální informace o otevírací době, vstupném a akcích najdete na internetových stránkách hradu.

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Strakonice
Obec: Krajníčko

Kontakt

Helfenburk u Bavorova
387 73 Krajníčko

telefon: +420 724 724 747
e-mail: evicka.seberova@seznam.cz
www.helfenburk.com

Tip na fajn výlet

Přijeďte do jihočeského městečka Protivín, kde můžete navštívit největší evropskou kolekci krokodýlů, aligátorů, kajmanů a gaviálů. Cesta do světa plazů v Krokodýlí zoo může začít!