Zchátralé záchodky v Čechových sadech v Olomouci se dočkají kompletní rekonstrukce

OLOMOUC – Zdevastovaný objekt veřejných záchodků v Čechových sadech v Olomouci z roku 1922 olomouckého stavitele Jana Hublíka čeká kompletní rekonstrukce. Záměr města umístit v parku mobilní toalety nakonec olomoučtí radní přehodnotili. Stavební část a přípojky na vodu a kanalizaci budou hotové ještě letos, s přípojkou k elektřině je třeba počkat na přeložku trafostanice, kterou bude provádět ČEZ na jaře příštího roku.

Podle dřívějšího záměru vedení města měla být budova veřejných toalet zbourána a její funkci měly zastoupit mobilní smart toalety. Národní památkový ústav však s demolicí nesouhlasil, což odůvodnil tím, že se jedná o architektonicky hodnotný objekt. Radní původní záměr přehodnotili a zvolili sice dražší, ale trvalejší variantu a nechali vypracovat projektovou dokumentaci na kompletní rekonstrukci staré budovy. „My jsme připravení, projektová příprava je hotová a na akci máme vydané platné územní a stavební povolení. Bohužel, kvůli přeložce trafostanice nám ČEZ posunul termín připojení až na březen 2023. Tou dobou ale už chceme být s rekonstrukcí hotovi a bude zbývat jen připojení k elektřině. Snažíme se zatím vyřešit případné dočasné napojení odněkud z Flory, ale to je zatím v řešení,“ vysvětluje náměstek primátora města Olomouce Matouš Pelikán.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Budova bývalých veřejných toalet se dočká kompletní rekonstrukce. Budou osazena nová okna i dveře, výměna čeká i střechu a podlahy. K objektu také povede nový chodník. Návštěvníci parku pak uvnitř budovy najdou bezbariérové WC, pisoár, pro maminky s malými dětmi bude k dispozici přebalovací pult a obsluze WC, kterou bude zajišťovat Výstaviště Flora, bude sloužit také sklad potřebného vybavení.  V projektu se počítá také s pítkem umístěným na straně budovy směrem k dětskému hřišti. Součástí rekonstrukce bude samozřejmě napojení na kanalizaci a vodovodní přípojku z ulice Palackého, dešťová voda bude zasakována.

„Ačkoli se to může zdát jako drobnost ve všech záležitostech, které město řeší, absence čistých veřejných toalet, zejména v parcích, vychází z mnoha průzkumů jako věc, která Olomoučany i návštěvníky města trápí. Jsem proto rád, že se nám podařilo v tomto posunout a věřím, že hlavně rodiče s dětmi, kteří navštěvují blízké hřiště v Čechových sadech, nové WC ocení. Sám tam s dětmi často chodím,“ říká primátor Mirek Žbánek. O to, aby toalety zůstaly bezpečné a čisté, se bude starat Výstaviště Flora. Toalety se budou na noc zamykat, aby nelákaly bezdomovce.

Rekonstrukce architektonicky cenné budovy veřejných toalet včetně všech přípojek bude stát zhruba 3 miliony korun. Začít by se mělo ještě během letních prázdnin.