Rožnovský borec Svaťa Božák už potřetí zdolal nejtěžší cyklistický závod Race Across America

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Cyklistický ultramaratonec Svatopluk Božák z Rožnova pod Radhoštěm si připsal už třetí neuvěřitelný kousek. Úspěšně se mu podařilo dokončit nejtěžší cyklistický závod na světě Race Across America.

Bezmála 5 tisíc kilometrů dlouhý závod ze západu na východ Spojených států amerických dokončil Svaťa Božák v noci z pátku 24. na sobotu 25. června středoevropského času ve skvělém čase 10 dní, 3 hodiny a 6 minut, čímž vyhrál svou kategorii RAAM solo do 50 let, absolutně skončil na skvělém 2. místě. Rožnovský ultramaratonec si tak dal velmi stylový dárek ke 45. narozeninám, které oslavil přímo na trati.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Do závodu napříč Amerikou vyrazil cyklista 14. června z Oceanside v Kalifornii. Trasa vedla přes dvanáct amerických států. Účastníci při ní musí zvládnout extrémní výkyvy počasí od 40stupňových veder po noční mrazíky, překonat musí také nekonečné americké pláně i třítisícové hory, přičemž nejvyšším bodem závodu je Wolf Creek s výškou 3 200 m n. m.

V cíli rožnovský cyklista i přes obrovskou únavu po desetidenním maratonu zářil spojeností. „To byla jízda! Jsem šťastný a pyšný, že jsem závod dokončil. Bylo to letos strašně těžké, hlavně kvůli vedrům, které byly i kolem 40 stupňů, to byl boj,“ hlásil v cíli nejtěžšího závodu planety Svaťa Božák, jenž se může pyšnit titulem 3x RAAM finisher.

Jako vždy neopomněl rožnovský ultaramaratonec na četná poděkování. „Moc bych chtěl poděkovat celému týmu, který mě podporoval všemi možnými i nemožnými způsoby. Také bych rád poděkoval všem srdcařům, kteří mě v tomto boji podpořili v projektu na mém webu, také samozřejmě všem partnerům a sponzorům. V neposlední řadě pak i fanouškům, kterých bylo opravdu hodně, a strašně moc mi pomáhaly jejich vzkazy na sociálních sítích. Bez těchto věcí by to nešlo, ještě jednou díky všem,“ vzkázal z Ameriky vítěz Race Across America Svaťa Božák. Po příletu domů, který je plánován na 30. června, připravuje město Rožnov Svaťovi gratulaci na radnici.

Foto: Ivo Dvořák
Foto: Ivo Dvořák
Foto: Ivo Dvořák
Foto: Ivo Dvořák