Větrný mlýn Borovnice mele a je rozhlednou. Vkročte do starých časů

Pojďte s námi v Podkrkonoší objevit unikátní dřevěný větrný mlýn Borovnice, který je věrnou a funkční replikou jednoho z pěti mlýnů, které na Trutnovsku stávaly. Větrné mlýny patřily v minulosti k neodmyslitelnému koloritu této krajiny. Přeneste se na chvíli do doby dávno minulé a poznejte při návštěvě borovnického větřáku technické znalosti a um našich předků. A ještě navíc se můžete z větrného mlýna, který slouží také jako rozhledna, kochat krásnou krajinou Krkonošského podhůří.

Víte, co je šalanda? To se dozvíte ve větrném mlýně Borovnice

Zavítejte do obce Borovnice v Královéhradeckém kraji a poznejte unikátní historickou památku, věrnou kopii dřevěného větrného mlýna Borovnice německého typu. Replika stojí dva kilometry od místa, kde až do roku 1968 stával poslední mlýn tohoto typu, u něhož se podle směru větru natáčelo celé tělo deset tun vážícího objektu. Totéž umí jeho věrná kopie vybavená funkční mlynářskou technologií. Většina součástí je nová, jen malá část pochází ze starších mlýnů.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

A co všechno na vás při prohlídce větřáku čeká? Dvě nevelké místnosti, které jsou plné ozubených kol, převodů, hřídelí a násypek. Nechybí ani kapsový výtah nebo šalanda, což byla místnost, kde mlynář pracoval i odpočíval.

Větřák u Borovnice. Zdroj: obec Borovnice, okr. Trutnov
Větřák u Borovnice. Zdroj: obec Borovnice, okr. Trutnov

Poznejte ve větrném mlýně Borovnice tatíka a matku

Do prvního patra 11,2 metru vysoké dřevostavby s půdorysem 5,6 x 5,3 metru vystoupáte po dřevěném schodišti. Po pravé straně si všimněte moučnice, což je rozměrná truhla na semleté zrno. Ze spleti rozvodů, převodů a hřídelí ve středu místnosti se vám zatočí hlava a vy si pomyslíte, jak složitou technologií větrný mlýn je.
Řemeslný um našich předků oceníte u dvou dřevěných ozubených kol, která jsou do sebe zaklesnutá, aby přenášela sílu do mlýnského kamene.
V prvním patře spatříte vrchní část pět metrů vysokého čepu z dubového dřeva, kterému se v mlynářské terminologii říká tatík. Na něm celý mlýn sedí a otáčí se. Na tatíkovi je položen obří trám ve tvaru kvádru s profilem 40 x 40 centimetrů – matka.
Jelikož mlynář musel ovládat několik řemesel – sešít prasklý řemen nebo udělat palce natlučené do palečního kola – vybavením mlýna býval také pracovní ponk a truhlářský kozlík. Paleční kolo je stejně jako čep vyrobené z dubu, palce z tvrdého akátu, ostatní komponenty větrného mlýna včetně konstrukce ze smrkového dřeva.

Výhled z větřáku u Borovnice. Zdroj: obec Borovnice, okr. Trutnov
Výhled z větřáku u Borovnice. Zdroj: obec Borovnice, okr. Trutnov

Ve větrném mlýně Borovnice vás čeká historie i výhledy

V Borovnici stávalo 5 větrných mlýnů, do 20. století se však zachoval jediný. Jedná se o poslední větrný mlýn německého typu v Čechách. Na vrcholku táhlého hřebene nad Borovnicí se dodnes nachází původní kamenná podezdívka ve tvaru kříže a u ní památník vybudovaný na připomínku jeho osudu. Postavil jej v roce 1841 Augustin Hackel. Mouka se v mlýně mlela ještě za 2. světové války.
V roce 1968 byl větrný mlýn rozebrán a jeho zbytky skončily ve skanzenu v Kouřimi. Nevhodně umístěné zbytky mlýna se dnes už bohužel rozpadají a pro rekonstrukci borovnického větřáku byly nepoužitelné.
Borovničtí dobrovolníci se nevzdali naděje, založili Spolek Větrák, který ve spolupráci s obcí navrátil siluety mlýna zpět na panoráma Borovnice.
Větrný mlýn se tak stal nejen novou dominantou Borovnice, ale má pro vás ještě jedno překvapení. Slouží zároveň jako rozhledna. Pokochejte se výhledy na Krkonošské podhůří. Výlet do větrného mlýna Borovnice prostě stojí za to!

Větrný mlýn u Borovnice. Zdroj: obec Borovnice, okr. Trutnov
Větrný mlýn u Borovnice. Zdroj: obec Borovnice, okr. Trutnov

Turistické informace

Aktuální návštěvní doba je: pátek 15 – 18 hodin, sobota a neděle 10 – 12 hodin a 13 – 18 hodin. Mimo tyto dny je možná domluva alespoň den předem.

Vstupné: základní 60 Kč, snížené 30 Kč, rodinné 150 Kč.

Během návštěvní doby větrného mlýna si můžete na památku zakoupit některý ze suvenýrů, jako jsou například turistické vizitky, turistické známky a samolepky, pohledy, pexesa, skládačku (chronologie mlýna), keramické hrníčky a zvonky.

Mlýn najdete na návrší nad vlakovou stanicí Borovnice.

Místo výletu

Kraj: Královéhradecký
Okres: Trutnov
Obec: Borovnice

Kontakt

Spolek Větřák a obec Borovnice
544 77 Borovnice

www: www.borovnice.cz
www: vetrak.borovnice.cz

Tip na fajn výlet

Dotkněte se dávné historie v Podkrkonoší a navštivte hrad Pecka. Vezměte na Pecku i děti. Čeká je zajímavá a hravá procházka historií prostřednictvím několika interaktivních prvků.