Policisté v Prachaticích zachránili život sebevraha. Roli hráli sekundy

PRACHATICE – V úterý před devatenáctou hodinou se na policii obrátil muž s tím, že mu volal jeho bratr, že má lano na krku a loučil se s ním. Strážci zákona měli pouze orientační adresu, kde by se mohl nacházet. Naštěstí jedna z obyvatelek domu je nasměrovala a muže se tak podařilo zachránit.

Jak uvedla policejní mluvčí Martina Joklová, hlídka prachatických policistů, ve složení prap. Petr Balek a nprap. Pavel Špiroch, díky dobré místní a osobní znalosti dorazili k místu, kde by muž mohl pobývat. „Jednalo se o panelový dům na sídlišti v Prachaticích, ve kterém se policisté okamžitě začali na muže doptávat. Jedna z obyvatelek jim uvedla, že by se mohl nacházet ve sklepních prostorách domu,“ sdělila Joklová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Dveře do sklepa byly podle slov policejní mluvčí uzavřeny a opatřeny koulí z vnější strany. Policisté, když uslyšely chrčení za dveřmi, na nič již nečekali a ihned dveře vykopli. „Po vniknutí do sklepa uviděli muže, jak visí za krk na umělohmotném pleteném laně, které měl připevněné na teplovodní trubce u stropu, byl v bezvědomí a vydával chrčivé zvuky. Prap. Špiroch okamžitě uchopil muže za nohy a snažil se jej nadzvednout a prap. Balek provaz přeřízl. Ihned dali muže do stabilizované polohy a odmotali utažené lano z krku, zaklonili mu hlavu, zkontrolovali ústní dutinu, čímž mu zprůchodnili dýchací cesty. Po chvíli začal muž reagovat na bolestivé podměty a nabyl vědomí,“ popsala záchranu policejní mluvčí.

Muže si následně převzala přivolaná zdravotnická záchranná služba a převezla jej do nemocnice. „Včasné vypátrání muže, kde sehráli roli opravdu sekundy, a následná první pomoc zasahujících policistů, měla při jeho záchraně zásadní podíl, za což jim patří poděkování,“ dodala Joklová.