Důležité dokumenty by si obyvatelé Zlínského kraje mohli brzy vyřídit přes ePortál

ZLÍNSKÝ KRAJ – Žádost o dotaci, umístění do domova pro seniory, přerušení studia nebo vyřízení státního občanství by si už brzy mohli obyvatelé Zlínského kraje vyřídit na dálku, bez nutnosti návštěvy krajského úřadu nebo jednotlivých organizací. Jednotlivci, obce i firmy si budou moct dokumenty vyřídit prostřednictvím krajského portálu, který se nyní připravuje.

Oproti jiným krajům, které mají třeba elektronické formuláře, by se měl portál rozšířit i na krajské příspěvkové organizace, kterých je přes 120. „Jsme ve fázi analýz, sbíráme podklady k tomu, abychom byli schopni jasně definovat, co všechno má portál umět. V rámci agendy Krajského úřadu Zlínského kraje a jeho organizací se bavíme zhruba o stovce formulářů, které si půjde vyřídit na dálku z pohodlí domova. Cílem je mít bezpapírový, digitální úřad a jdeme tomu aktivně naproti,“ nastínil radní za digitalizaci, sport a mládež Jiří Jaroš.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle Jaroše by portál mohl vzniknout do dvou let. „Nemůžeme si dovolit podcenit zabezpečení a současně chceme, aby byl systém kvalitní a funkční, tedy aby byl propojený s Portálem občana České republiky či portály ostatních měst a obcí. Po vytvoření studie a zahájení veřejné zakázky, což bude do konce letošního roku, začneme se samotnou tvorbou portálu,“ dodává Jiří Jaroš.