Hasiči na jihu Čech vyjížděli k více jak 200 zásahům. Krumlov zasáhla blesková povodeň

JIHOČESKÝ KRAJ – Již několik večerů a nocí trápí nejen Jihočeský kraj prudké bouřky doprovázené silným větrem a vytrvalými srážkami. Nejinak tomu bylo i v noci na dnešek. Ze svých koryt se navíc vylily některé řeky a potoky. Blesková povodeň pak zasáhla Český Krumlov. Hasiči vyjížděli celou noc k více jak dvěma stovkám zásahů.

Třetí stupně povodňové aktivity či vylité potoky způsobovaly nejvíce práce v Českém Krumlově, kde se vylila řeka Polečnice. „V průběhu noci zasáhla Český Krumlov blesková povodeň, kdy se z koryta vylil vodní tok Polečnice. Vodou byly zasaženy objekty kolem Chvalšinské silnice. V noci zasedala povodňová komise, která přijímala opatření dle potřeby (komunikace s majiteli dotčených nemovitostí, umisťování pytlů s pískem a tak dále). Řeka se dostala na třetí povodňový stupeň a hladina klesá,“ uvedla mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová. V tuto chvíli je již Chvalšinská ulice průjezdná. Řeka Vltava se nevybřežila, je v normálním stavu.

Chvalšinská ulice v Českém Krumlově (zdroj FB Město Český Krumlov)

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na Prachaticku se pak vlna ze Zlatého potoka prohnala rybníkem nad Vitějovicemi. Voda protekla právě Vitějovicemi a okolím a pokračovala přes Hracholusky do řeky Blanice. Ta pak způsobovala komplikace například v Bavorově. „Od půlnoci do šesté hodiny ranní vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů k pětadvaceti událostem. Ve čtrnácti případech šlo od odklízení popadaných stromů, kdy příčinou pádu nemusel být jen vítr, ale také podmáčená zem. V obcích Brloh a Vesce, části obce Čeraz spadl strom na domy – nikdo nebyl zraněn. Na sedmi místech jsme čerpali vodu ze zatopených sklepů rodinných domů či například penzionů,“ popsala situaci mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Nejvíce zásahů evidovali hasiči na Táborsku a pak na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Celkem pak vyjeli k 230 zásahům spojeným s bouřkou a silným deštěm. „Předpokládáme, že odklízení následků bouřky a deště bude pokračovat minimálně po celý den,“ uvedla Matějů. Všechny řeky v Jihočeském kraji v současné době již kulminovaly a situace se již uklidňuje.