I Albert Einstein měl možná tajemství

Kdo si někdy položil otázku, odkud bral mladý Albert Einstein své geniální nápady, mohl by najít odpověď v Targu Mures, což je město v Rumunsku. Ve zdejším městském archivu totiž chybí vzácné originály rukopisů dvou matematických géniů.

Pravda nebo mýtus?

V archivních záznamech, které byly pořízeny nějakým pečlivým archivářem, se dočteme, že rukopisy si vypůjčil „jistý Einstein“ – a už nikdy je nevrátil. Je to celé pravda nebo mýtus?

V roce 1995 zveřejnil německý časopis Raum a Zeit dopis čtenáře, jistého Gustava Luthera. Tento Luther tvrdil, že originály rukopisů postrádané v městském archivu v Targu Mures obsahovaly práce geniálního maďarského matematika Farkase Bolyaiho a jeho neméně nadaného syna Jánose. Einstein si je prý vypůjčil a do archivu už nevrátil. Luther se přitom opíral o článek zveřejněny roku 1971 v maďarském časopise A Nap Fiai.

Čerpal z práce jiných géniů?

Od té doby neutichly v Maďarsku a Rumunsku diskuze o tom, jak moc čerpal Einstein z myšlenkového bohatství obou geniálních matematiků, působících v rumunské Kluži. Bolyai je uznávaný ve světě jako geniální matematik a spoluautor prvních vět neeuklidovské geometrie. Někteří lidé se tak domnívají, že bez Farkase a jeho syna by prý Einstein nikdy teorii relativity nevypracoval.

O příběh ztracených rukopisů se řadu let zajímal také Erwin Schuleri, lékař ze Schweinfurtu, narozený však též v Kluži, rodném městě Bolyaiho. Zde Schuleri studoval medicínu a filozofii. Dobře znal i Targu Mures. Když se dozvěděl o celé kuriózní záležitosti s rukopisy, navázal kontakt s kolegyní, se kterou se znal ze studií. Byla lékařkou v Targu Mures. Požádal ji, aby v tamním městském archivu obstarala výtisk zmíněného vydání časopisu A Nap Fiai. K překvapení jich obou se ukázalo, že právě dotyčný exemplář časopisu z léta roku 1971 zmizel.

Avšak říká se, že kdo hledá, najde. Díky značnému úsilí se nakonec podařilo jeden z posledních ještě existujících exemplářů zmíněného čísla časopisu A Nap Fiai najít. Dotyčná pasáž o rukopisech vypráví o tom, že je třeba přiznat si jednu věc, a sice to, že na radnici města Marosvásárhely, v archivu, se nachází jedna prázdná složka.

Od roku 1911 tam chybí obsáhlá sbírka rukopisů rodiny Bolyaiových. Podle vybledlé poznámky se matematické práce v nich obsažené týkají relativity. Mladý muž jménem Einstein si je vypůjčil a zapomněl vrátit. Takto to alespoň tehdy vypověděl městský úředník László Ferentzi, správce archivu.