Vydejte se na Čerchov, nejvyšší vrchol Českého lesa s rozhlednou

Milujete rázovitost Šumavy a jste turisté tělem i duší, kteří rádi poznávají naši přírodu? Pak zavítejte do Českého lesa, jehož tvářnost se velmi podobá šumavské přírodě, jen jeho vrcholy jsou o něco nižší. Vyšlápněte si s námi na kole či pěšky na ten nejvyšší vrch Českého lesa. Užijte si výlet ke Kurzově rozhledně na vrchu Čerchov s celou rodinou.

Túra na Čerchov přírodou Chodska

Neodmyslitelným symbolem krajiny Českého lesa a národopisné oblasti se svérázným folklorem je jeho nejvyšší vrchol Čerchov (1042 m n. m.). Při putování téměř nedotčenou česko-bavorskou příhraniční oblastí vás čeká nejedno dobrodružství, a především okouzlující panenská příroda. Její krásu si můžete užít z kamenné rozhledny na vrchu Čerchov, nazvané Kurzova věž. Nenechte si ujít pohodovou procházku či jízdu na kole malebnou přírodou Českého lesa, která se zařadila mezi chráněné krajinné oblasti.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Rozhledna na Čerchově, Kurzova věž. Zdroj: Pixabay.com
Rozhledna na Čerchově, Kurzova věž. Zdroj: Pixabay.com

Český les jako na dlani z Kurzovy věže

Rozhledna na Čerchově, Kurzova věž, je vysoká necelých 20 metrů, výška vyhlídkové plošiny je 16,4 m. Výstupem na ochoz se trochu zadýcháte, neboť vás čeká 129 schodů, ale za tu námahu budete odměněni panoramatem přírody Českého lesa. A kam až dohlédnete? Například na Šumavu s Javorem, Roklanem, Luzným a Ostrým, směrem na jih spatříte Alpy, na severu zříceninu hradu Přimda, Slavkovský les a Doupovské hory. Bude-li vám přát počasí, můžete se pokochat pohledem na Krušné hory i pohoří Brdy.

Podnikněte výlet na Čerchov z různých míst

Do roku 1990 byste se na vrchol hory Čerchov nedostali, neboť byl obsazený armádou. Turistická historie Čerchova se však začala psát už v roce 1894, kdy na holé čerchovské skále Klub českých turistů postavil dřevěnou rozhlednu. Tu v letech 1904 až 1905 nahradila nová kamenná, tzv. Kurzova věž.

Dnes se vycházkou národní přírodní rezervací Čerchovské hvozdy na vrchol Čerchova dostanete třeba:

  • z Capartic pěšky po červené a poté zelené turistické značce (cca 5 km v jednom směru)
  • z obce Babylon po zelené turistické značce (cca 8 km v jednom směru)
  • z obce Pec po modré značce (cca 5 km, jednosměrná trasa)
  • cyklisté mohou vyjet z České Kubice po trase č. 36 a 36A nebo z Capartic cestou č. 2287, 36 a 36A
  • od června do září lze vyjet na Čerchov autobusem, a to podle pravidelného jízdního řádu; autobus přepraví až 9 jízdních kol. Jízdní řád si můžete stáhnout zde.

Kde najdete vrch Čerchov?

Kraj: Plzeňský
Okres: Domažlice
Městys: Klenčí pod Čerchovem

Kontakt

Turistické informační centrum
Dům přírody Českého lesa
Klenčí pod Čerchovem 4
345 34 Klenčí pod Čerchovem

tel: +420 379 795 325
e-mail: tic.kultura@klenci.cz
www.klenci.cz

Tip na fajn výlet

Pokud obdivujete chodský kroj, dudáckou muziku, chodské nářečí, koláče a lidové zvyky a tradice, pak neváhejte a určitě navštivte Domažlice, které vás uvítají… Pote k nám hyjtu!