Navštivte největší sbírku dětské knižní ilustrace!

ČESKÝ KRUMLOV – Víte, že se městu Český Krumlov podařilo zakoupit asi čtvrtinu největší mezinárodní sbírky dětské knižní ilustrace v Evropě? Světoznámý nakladatel Otakar Božejovský von Rawennoff na ní měl mnoho nabídek, nakonec se ale rozhodl pro Krumlov. Tak neváhejte a přijďte se podívat na téměř dvě stovky originálů od dvaadvaceti špičkových ilustrátorů z celého světa!

Proč si Otakar Božejovský vybral právě toto jihočeské město? „Na odkoupení sbírky jsem měl nabídky z celého světa, když jsem se ale dostal do Českého Krumlova, okamžitě jsem věděl, že patří sem. Český Krumlov je magické město, do klášterů jsem se zamiloval. Navíc v klášterech se od nepaměti dělaly knihy, proto spojení ilustrací s tímto mimořádným prostorem k sobě krásně pasuje,“ vyznává se láskyplně k jihočeskému klenotu. Na které ilustrátory se tedy můžete těšit? Mezi světovými jmény Józef Wilkoń, David McKee, Jan Lenica, či Sita Jucker se jistě neztratí ani ta česká. Znáte kreslený večerníček o Lískulce? Právě na něm se výtvarně podílela Vlasta Beránková. Dětskou bibli zase ilustroval Štěpán Zavřel. Četli jste si s dětmi Příběhy tisíce a jedné noci? Ty doprovodil ilustracemi českobudějovický rodák Jindra Čapek.

Vydejte se za inspirujícím příběhem emigrantů Otakara Božejovského von Rawennoff a Štěpána Zavřela, kteří udělali šťastnými miliony dětí na celém světě! Sbírku ilustrací pro děti můžete navštívit v Klášterech Český Krumlov do 30. října.