Prsa plavou téměř všichni a téměř všichni špatně. Nejčastější chyby, které napravíte již po přečtení článku

Prsa, nyní nemáme na mysli ženské vnady, jsou u nás nejrozšířenějším a nejoblíbenějším plaveckým stylem. Dalo by se tedy předpokládat, že také nejjednodušším. Opak je však pravdou. Pokud nám jde o pouhé udržení se na hladině, aniž by nám voda smočila vlasy či natekla do očí, pak je tento způsob pohybu ve vodě přijatelný, avšak plaveckým stylem ho nazývat rozhodně nelze. Pravá prsa jsou na správné provedení hodně náročná. Výsledek však stojí za to. Nejen že budete plavat rychleji, ale také ulevíte svému jednostranně přetěžovanému tělu a posílíte ho.

Proč prsa

Prsa patří k plavecké klasice. Jedná se o jeden z nestarších plaveckých stylů. Jeho výhodou je, že umožňuje při plavání dobrou orientaci ve vodě. (Tedy za předpokladu, že jste schopni dívat se pod hladinu.) Zapojíte u něj symetricky celé tělo. Na rozdíl od kraula či motýlka, není náročný na fyzickou kondici. Je vhodný pro každou věkovou kategorii, tedy i pro seniory. Výhodou plavání obecně je, že nezáleží na vaší hmotnosti. Díky tomu, že voda nadnáší a zároveň klade odpor, ulevuje od přetěžování kloubů a umožňuje nenásilné posilování svalů i šlach.

Náročnost stylu

Prsa jsou náročná díky nutnosti správně sladit poměrně rozmanité úkony – synchronizovat pohyby paží a nohou, a navíc ještě správně dýchat. Pokud jdete plavat jednou za uherský rok, a navíc většinu času ve vodě strávíte dováděním, pak si špatným stylem patrně neublížíte. Problém nastává ve chvíli, kdy plavete déle. Mnohokrát opakované špatné pohyby mohou vést k přetížení svalů, šlach či kloubů.

Jak si můžete uškodit

Pokud máte např. křivý střih, tj. nezabíráte oběma nohama rovnoměrně, případně záběrový pohyb nohou vychází hlavně z kyčlí a ne kolen, můžete si přetížit jednu nebo obě kyčle či natáhnout tříslo. U příliš dlouhého a širokého záběru pažemi, tedy kdy tempo nekončí v úrovni prsou, ale paže přitáhnete k tělu až třeba v úrovni pasu, mohou trpět ramenní klouby. Rovněž pokud zabíráte jednou paží více, může se vám v přetěžovaném kloubu ozvat bolest nebo přeskakování. Špatně prováděné pohyby mají samozřejmě také vliv na rychlost a námahu. Více se nadřete a mnohdy s horším výsledkem než někdo, kdo plave lépe.

Sebelepší článek vám nenahradí hodinu s plaveckým instruktorem. Nicméně pro začátek zkuste respektovat několik našich skromných rad. Jsou jednoduché, ale účinné.

Skončete s paní radovou

Prsa nelze plavat dobře s hlavou nad vodou. To je nejlepší cesta k odrovnání krční páteře. (Někomu to za nenarušený účes a make-up samozřejmě stojí.) Hlava jde pod vodu a musí být v prodloužení páteře, tedy „neryjeme“ s ní o dno, ale také ji nezakláníme nad hladinu.

Pořiďte si plavky a čepici

Pokud máte citlivé oči, a voda vám v nich vadí, pořiďte si plavecké brýle. Když je dobře nasadíte, přilnou vám k očnímu okolí a voda se do nich nedostane. Nevýhodu je, že se mlží. Existují však spreje speciálně proti mlžení skel. Mám s nimi dobrou zkušenost. Vidím krásně na dno bazénu. Pokud se do brýlí dostane voda, je nástřik třeba opakovat. Plavecká čepice vám pomůže ochránit uši. Někdo tvrdí, že se mu pod silikonovou čepici nedostane žádná voda, já tuto zkušenost nemám. Vždy se mi tam nějaká voda dostane, nicméně uši trpí mnohem méně. Čepice je také výborná v tom, že vám do obličeje nepadají mokré vlasy. Kdysi byly čepice na bazénech povinností z hygienického hlediska, protože zabránily znečištění vody vlasy.

Pod vodou vydechujte nosem

Základem je pravidelné dýchání. Ve chvíli, kdy máte hlavu nad vodou, provedete ústy rychlý hluboký nádech. Výdech jde dlouze pod hladinu, a to nosem. Orientačně výdech nosem pod hladinou trvá cca 3 až 4 doby, pak jde hlava nad hladinu a výdech nosem zde ještě krátce pokračuje 1 dobu. (V této chvíli totiž vyčistíte nos od vody a hlenů, tedy vše vyfrknete nosem ven.) Mnoho lidí chybuje právě v tom, že pod vodou dech zadržuje nebo vydechuje ústy.

Pokud chcete zjistit, jak správně koordinovat pohyby paží a rukou, pak vám mohou pomoci názorná odborná videa na You Tube.

Může vás zajímat:

Plná vana pitné vody kdykoli. Dnes nás ani nenapadne, že to dříve mohlo být jinak