VIDEO: Na Kraví Hoře v Brně zazáří Heliosféra

BRNO: Nevíte, co budete dělat o prázdninách? Můžete navštívit Hvězdárnu a planetárium Brno. Ozdobou tam bude obrovský nafukovací model Slunce nazvaný Heliosféra. Na Kraví horu se na ni můžete přijít podívat od pondělí 11. do neděle 17. července nebo od čtvrtka 4. do čtvrtka 11. srpna.

Heliosféra je vytvořena podle Slunce v ultrafialovém oboru elektromagnetického spektra. Na těchto vlnových délkách se totiž zviditelní jevy, které jinak zrakem nespatříme. Především je to řada mimořádně silných erupcí, tedy výtrysků žhavého plazmatu. S erupcemi kontrastují tmavé filamenty, což jsou výrony chladnější hmoty vláknitého tvaru, či velké koronální díry, což jsou oblasti, z nichž sluneční vítr „vyfoukává“ materiál do okolního kosmického prostoru.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Model Slunce vznikl díky záběrům z vesmírné observatoře Solar Dynamics Observatory, která je v současné době nejdokonalejší sondou sledující Slunce. K jeho sestavení bylo nezbytné složit celkem 84750 surových snímků, pořízených na sklonku roku 2014, o celkovém objemu 2,6 TB. Na modelu Heliosféry spolupracoval Pavel Karas z Hvězdárny a planetária Brno a Jan Machát s Michalem Oklešťkem z uskupení VISUALOVE, využita byla matematická metoda Miloslava Druckmüllera. Již tradičně model vznikl v dílnách Kubíček Factory.