Spadané stromy, zatopené domy a kroupy. Přes kraj přešla supercela

ZLÍNSKÝ KRAJ – Bouřky s přívalovým deštěm i kroupami se přehnaly přes území Zlínského kraje. Po páteční 21. hodině meteorologové potvrdili, že se u Uherského Hradiště zformovala supercelární bouře, která přešla přes Zlínsko k Rožnovu a směrem na Beskydy. V Provodově na Zlínsku dokonce padaly kroupy.

Odstraňování následků bouřky zaměstnalo hasiče už v pátek. Do jedenácté hodiny přijali od lidí ze Vsetínska, Uherskohradišťska a Zlínska 18 hlášení, které souvisely se spadanými stromy a větvemi, ucpanou kanalizací a s čerpání vody ze sklepů. „Zatím co v okresu Vsetín byl jeden výjezd k spadlému stromu, v okresu Uherské Hradiště to byly čtyři výjezdy související s odstraněním stromů i větví a osm výjezdů souviselo s čerpání vody a ucpanou kanalizací převážně v Bílovicích, v Mařaticích a v Nedachlebicích. V okresu Zlín byly čtyři výjezdy k odstranění stromů i větví a jedna událost souvisela s čerpáním vody ze sklepa rodinného domu ve Velkém Ořechově,“ shrnul mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Práce ale pokračovaly až do sobotních ranních hodin. K událostem podle Žemličky vyjížděli hlavně dobrovolní hasiči. „Nejhorší následky byly v závěru bouřícího živlu, kdy dobrovolní hasiči z Karolinky a Halenkova v okresu Vsetín vyjeli k popadaným stromům na elektrické vedení. V Karolince dokonce majitelka přišla hasičům říci, že jí spadl strom na zaparkovaný osobní automobil,“ popsal mluvčí.

Poslední výjezd měli po půl třetí ráno hasiči z Uherského Hradiště, kteří se rozjeli do Kollárovy ulice, kde voda zatékala do domu. „Bohužel budova je v rekonstrukci a střecha nebyla zakrytá. V tomto jediném případě tak nebyla možná účinná pomoc,“ konstatoval Žemlička. Zároveň dodal, že se bouřlivá noc naštěstí obešla bez zranění.

V pátek po 21. hodině se u Hradiště zformovala supercelární bouře. Foto: ČHMÚ
Foto: SDH Karolinka
Foto: SDH Karolinka
Foto: SDH Karolinka
Foto: SDH Karolinka
Foto: SDH Karolinka