Prokleté domy: Sídla, která svým majitelům štěstí nepřinesla

Británie je tradičně považována za zemi, v níž se nachází mnoho strašidelných domů. Jedním z nich je kupříkladu Kelvedon Hall.

Klášterní škola

Tento zámek ze 16. století se nachází na essexském venkově asi 50 kilometrů od Londýna. Svůj příběh zkázy započal v roce 1934, kdy byl na krátkou dobu přeměněn na klášterní školu. Hned prvního roku, kdy budovu převzaly sestry řádu svatého Michala, došlo k řadě nehod a požárů. V průběhu letního pololetí tohoto roku otřásla sídlem řada tragických úmrtí. První zemřelo dítě, které upadlo na školním hřišti a dostalo otravu tetanem. Během několika týdnů zemřela další žačka na krvácení do mozku. Neštěstí pokračovalo i v dalším pololetí: v září se v zámeckém rybníku utopila jedna ze sester a o čtrnáct dní později zemřelo další dítě na zápal plic, který si uhnalo za mírného počasí.

Jeptišky, které školu vedly, se modlily za to, aby je smůla opustila, ale jejich neštěstí nebylo ještě u konce. Na konci října vypadla ze třetího patra paní Margaret Gallivanová, která zde byla na návštěvě, a zabila se. Soudní vyšetřování nedospělo ve věci nešťastné paní k žádnému závěru, ale řádové sestry si byly jisty, že její smrt měly na svědomí temné síly. Během týdne zavřela matka představená školu a odstěhovala jeptišky pryč. Vyšla zpráva o tom, že mluvčí místní diecéze prohlásil, že celá věc byla velice podivná.

Sídlo rodiny Channonů

Roku 1937 byl zámek prodán rodině Channonů, ale těsně předtím jej ještě navštívil exorcista. Nový obyvatel sídla, sir Henry „Chips“ Channon, poslanec Dolní sněmovny, zde okamžitě pocítil stejný neurčitý neklid, a požádal proto biskupa z blízkého Brentwoodu, aby nemovitosti požehnal. Zřejmě to na nějaký čas pomohlo, jelikož se sir Henry, člen bohaté dynastie bankéřů a pivovarníků z rodiny Guinessů, dožil úctyhodného věku. Když však dům zdědil jeho syn Paul, kletba se znovu ozvala.

V roce 1986 byla Paulova dcera Olivia nalezena, jak umírá. Pitva prokázala, že šlo o smrtící koktejl alkoholu a heroinu. Při skandálu, který z toho vyplynul, nepřišel Channon jen o dítě, ale i o možnost dalšího postupu ve vládě. Navíc – byl ministrem dopravy, ale pronásledovala ho série neslýchaných dopravních neštěstí, která vyvrcholila největšími haváriemi vlaků v zimě na přelomu roku 1988 a 1989. Margaret Thatcherová jej bez velkých ceremonií odvolala.

Dům mladé vdovy

Ovšem Kelvedon Hall není jediným domem, který přinesl majitelům smůlu. Další nešťastné sídlo získala na jaře roku 1972 vdova, paní Penelope Gallencaultová. Nachází se na břehu řeky Temže v malebné vesničce Bray v Berkshiru. Její přátelé, kteří zde zůstávali přes víkend, brzy zjistili, že ve svých pokojích nemohou spát. Popisovali, že se vyznačují strašidelnou a nepřirozeně chladnou atmosférou. Během následujících dvou let se neštěstí stalo v životě Penelope pravidelným hostem. V prvním případě byl v její zahradě nalezen soused, jehož mrtvé tělo zde leželo po celý týden. Příští měsíc našli jednu z jejích koček. Měla zlomený vaz. Pak se v rozmezí jednoho měsíce utopili oba její malí synové, každý při jiné nešťastné příležitosti. Matka nemohla tento otřes téměř unést, ale cyklus ponurých náhod nebyl ještě u konce.

Přesně na tom samém místě, kde spadlo její mladší dítě do vody, vyplavila řeka v následujícím týdnu tělo nějakého muže. Příští rok se kolotoč příšerných událostí ještě umocnil, když v září 1973 spadl do řeky její host a zemřel stejným způsobem.

Mladá vdova začala o svém domě říkat, že přitahuje zlo. Místní kněz se domníval, že se dům možná po určitou dobu používal v minulosti k provozování černé magie. I policii vše přišlo příliš záhadné. Nakonec došli k tomu, že by zde jen ztráceli čas, jelikož lze pochybovat o tom, že by bylo možné dostat viníka – pokud zde nějaký byl – za mříže.