Vezměte děti na zámek Blatná za princeznou a daňky

Poznejte sídlo rodu Hildprandtů, zažijte zámek Blatná. Je jako drahokam zasazený v prstenu přírodní památky Blatná. Architektonický skvost obehnaný vodním živlem a nádhernou přírodou jižních Čech byste při svých toulkách po naší vlasti neměli minout. Svou dlouhou historií, osobitým stavitelstvím ve vzácně dochovaném prostředí parků a vodních ploch i současným stavem se řadí ke klenotům mezi zámeckými komplexy. Objevte místo, kde se natáčela pohádka Šíleně smutná princezna a zámecký park s pasoucími se daňky.

Zámek Blatná, třpytící se perla jižních Čech vám vezme dech

Pojďte s námi na výlet na zámek Blatná, který nesporně patří mezi architektonicky nejvýznamnější památky svého druhu u nás. Vedle Švihova a Červené Lhoty je jedním z nejzachovalejších vodních panských sídel v České republice. Víte, že právě tady se natáčela pohádka Šíleně smutná princezna?
Stavebně historický vývoj učinil z tohoto objektu pozoruhodnou ukázku uměleckých slohů minulých staletí. Protože se během svého vývoje zámek nacházel převážně v držení významných šlechtických rodů, byla Blatná místem, kde se rodily a přetvářely dějiny střední Evropy. Vstupte do jeho osudů.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Interiér blatenského zámku. Zdroj: zámek Blatná
Interiér blatenského zámku. Zdroj: zámek Blatná

Poznejte zámek Blatná od středověku po současnost

Hildprandtové a jejich osudy je prohlídková trasa, kde se dozvíte o osudech současných majitelů zámku, rodině Hildprandtů. Prohlédnete si barokní salonek, obrazárnu, společenský salon a místnosti věnované F. F. d´Estemu, J. E. Purkyněmu a Cornélii Hildprandtové.

Které nejvýznamnější rody vlastnily blatenské panství? To poznáte při návštěvě v Rožmitálském paláci. Nejprve navštívíte místnosti spojené s rodem Rožmitálů – např. Zelenou světnici, zámeckou kapli nebo strážnici. Poté se vydáte nově rekonstruovanými prostory, které jsou věnované rodině Hildprandtů.

Poznejte zámek Blatná na trase Od středověku po současnost. Máte jedinečnou možnost prohlédnout si prostory nejen Rozdražovského, ale i Rožmitálského paláce. Uvidíte zámeckou kapli, zbrojnici, strážnici, lovecký salon, jídelnu, kuřácký salonek, empírový a barokní salon i obrazárnu, a ještě něco navíc. Krásný výhled do zámeckého parku ze západní terasy Rejtova paláce.

Vezměte na výlet na zámek Blatná také děti. Při prohlídce, která je vhodná pro malé výletníky od 3 let, se děti podívají do zbrojnice, strážnice, loveckého salonku, jídelny a na jižní terasu Rejtova paláce.

Zámecký park v Blatné. Zdroj: zámek Blatná
Zámecký park v Blatné. Zdroj: zámek Blatná

Za zvířátky do zámeckého parku

Blatenský zámecký park s rozlohou 42 ha patří k nejpůvabnějším místům v regionu. Po celý rok se můžete procházet parkem po cestičkách, obdivovat majestátní letité duby a v létě se zaposlouchat do bublajících potůčků. Oblíbenou atrakcí zámeckého parku je početné stádo daňků skvrnitých, kteří se zde volně pasou, stejně jako hejno pávů.
Novými obyvateli zámeckého parku jsou také tři alpaky – Bella, Esmeralda a Diego.

Sídlo rodu Hildprandtů, to je zámek Blatná

Per angusta, ad augusta – Přes překážky k vznešenosti – tak zní motto šlechtické rodiny, která nalezla na Blatné svůj domov. Svobodní pánové z Hildprandtu, tyrolská šlechta původně pocházející z hornorakouské obce Ottenhausen, získali šlechtictví roku 1530 od císaře Karla V. a v roce 1579 byli přijati mezi říšskou šlechtu. V roce 1629 se stali českými šlechtici a posléze byli povýšeni na svobodné pány.
V roce 1798 získala tato rodina blatenské panství a první z Hildprandtů, kteří se zde usadili v roce 1799, byl baron Václav Karel (Wenzel Karl) Hildprandt se svojí manželkou Marií Annou McMurrough Cavanagh z Ballyane.
Po komunistickém převratu byl majetek Hildprandtů zkonfiskován, a přestože dostala rodina příslib, že může na zámku doživotně pobývat, byla v roce 1952 násilně vystěhována.
Po roce 1991 se panství vrátilo do rukou rodiny Hildprandtových, kteří jej intenzivně zvelebují a zvou vás k jeho návštěvě.

Stádo daňků v zámecké oboře. Zdroj: zámek Blatná
Stádo daňků v zámecké oboře. Zdroj: zámek Blatná

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a akcích najdete na internetových stránkách zámku Blatná.
Vstupenky do parku jsou dostupné online na této webové adrese: www.zamek-blatna.cz/park/admission.

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Strakonice
Město: Blatná

Kontakt

Zámek Blatná
Na Příkopech 320
388 01 Blatná

tel.: +420 734 651 505
e-mail: info@zamek-blatna.cz
www.zamek-blatna.cz

Tip na fajn výlet

Sladovna Písek, to je galerie hrou pro děti. Nechte se vtáhnout do rozmanitých tajuplných světů plných objevování a inspirace v originální expozici.