Krásná hudba na krásných místech Jeseníků. Klášterky nabraly v červenci tempo

JESENÍKY – Po pozvolném zahájení se tempo Klášterních hudebních slavností v červnu a červenci zrychlilo. Téměř každý druhý den se konal koncert na některém ze 13 festivalových míst v Jeseníkách. Další koncert se uskuteční zítra v lázních Jeseník.

Spojovacím prvkem letošního ročníku unikátního hudebního festivalu je odkaz na 300. výročí narození skladatele Jiřího Antonína Bendy. Největším připomenutím jeho díla byla v květnu opera Vesnický trh v Divadle Šumperk a na konci června pak program Vivat Benda!. V šumperském Klášterním kostele nejprve zazněla Ouvertura na téma BEnDA skladatele Tomáše Illeho. Následoval Bendův Koncert pro cembalo a orchestr F dur. Sólistkou koncertu byla cembalistka Edita Keglerová a nenechala nikoho na pochybách, že tato volba byla vynikající. Vrcholem večera se stalo provedení Bendova melodramu Ariadna na Naxu. Neuvěřitelný herecký koncert v antické tragédii rozehráli Petr Stach (Theseus), Ivana Jirešová (Ariadna) a Apolena Veldová (Oreada). To vše ve spolupráci s Komorní filharmonií Pardubice pod vedením Jiřího Petrdlíka. „Atmosféra večera byla neuvěřitelná a všichni diváci, včetně mě, odcházeli z koncertu plni obrovských emocí,“ shrnuje ředitel festivalu Roman Janků.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Následně se v rychlém sledu konaly koncerty ve Šternberku – Edita Adlerová & Petr Vacek, na zámku Velké Losiny – Duo Absoluto, poprvé v Bruntále – Duo Jedlinský & Fischer, na poutním místě na Hedeči – Jitka Hosprová & Helena Jiříkovská, v secesní Tančírně v Račím údolí Tango Quartetto Re Campo, v hudební hale Horských lázní Karlova Studánka vystoupil zahraniční host z Německa – Neues Barocktrio Berlin s koncertem pro krále Friedricha II.  a v unikátním dřevěném kostelíku v Maršíkově zaznělo Sólo pro Bacha virtuózního violoncellisty Jiřího Bárty.

Jak dosavadní průběh festivalu hodnotí ředitel Janků? „Musím říci, že jsem nadšen. Pravdou je, že u našich příznivců pozorujeme jistou změnu chování. Vstupenky se totiž prodávají až na poslední chvíli, předprodeje pro nás tedy nejsou ukazatelem zájmu o nabídku. Nicméně návštěvníci koncertů jsou ohromeni a nadšeni a my s nimi. Takové ohlasy jsou pro nás neuvěřitelným motorem.“

Klášterky pokračují v úterý 12. července, kdy atronka festivalu Jana Boušková v lázních Jeseník představí nastupující generaci českých harfistek a v pondělí 18. července poprvé na Klášterkách vystoupí renomované Škampovo kvarteto. Tím se uzavře první polovina letošního festivalu. Od konce srpna se Klášterky znovu probudí a do srdce Jeseníků přivedou další skvělé muzikanty a hudební projekty. Program festivalu najdete ZDE.

Vivat Benda!, Edita Keglerová
Duo Absoluto