Také vy můžete zachraňovat životy. Stačí chovat se vhodně v provozu, když vyjedou hasiči či jiní záchranáři

OLOMOUCKÝ KRAJ – Vhodným chováním na silnici, když vyjedou blikající auta hasičů, policistů nebo záchranářů, můžete ušetřit posádkám těchto aut tolik potřebný čas, který mnohdy rozhoduje o úspěšnosti zásahu. Hasiči věnují výběru řidičů zásahových aut a jejich odborné přípravě nemalé úsilí. Proto je potřeba, aby i ostatní účastníci silničního provozu včetně chodců věděli, jak se chovat, když vyjedou blikající auta.

V Jeseníku se konala konference, která uzavřela unikátní mezinárodní projekt, jehož hlavním garantem byl Hasičský záchrannný sbor (HZS) Olomouckého kraje. Cílem projektu bylo dále rozvíjet česko-polskou přeshraniční spolupráci mezi organizacemi, které zajišťují bezpečnost, a stanovit správnou praxi v oblasti prevence nehodovosti vozidel s právem přednosti v jízdě. „Zaměřili jsme se především na příhraniční oblast Jeseník-Glucholazy-Nysa. Region je totiž specifický svou polohou a klimatickými podmínkami, které negativně ovlivňují bezpečnost jízdy,“ upřestnila krajská mluvčí hasičů Lucie Balážová. Díky projektu mimo jiné prošli řidiči profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů a obecních policií výcvikem na speciálním polygonu Libros v Ostravě.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Neméně důležité je také osvěta veřejnosti, aby lidé věděli, jak se chovat ve chvíli, když potkají blikající nebo houkající auto. Mnozí řidiči, cyklisté či chodci totiž zmatkují, nesmyslně manévrují nebo nevědí, co přesně mají dělat. Na tyto příklady z reálných situací se můžete podívat ve videu níže. Záběry pocházejí z palubních kamer hasičů, z nichž sbírali materiály necelého půl roku. „Většina z nich pochází z našich či polských hasičských prvovýjezdových nebo velitelských vozidel. Jde ovšem jen o zlomek situací, se kterými se denně hasiči setkávají,“ dodala Balážová.

Přeshraniční projekt Správná praxe – Prevence nehodovosti vozidel s právem přednostní jízdy v regionu Jeseník – Nysa / Dobra praktyka – Zapobieganie wypadkom pojazdów uprzywilejowanych w rejonie Jeseník – Nysa navázal na dlouholetou přínosnou spolupráci mezi HZS Olomouckého kraje, městem Jeseník, Glucholazy a Nysou a byl spolufinancovaný v rámci Fondu mikroprojektů Euroregionu Praděd prostřednictvím programu Interreg V-A Česká republika – Polsko. Celkově vyšel projekt na necelých 44 tisíc eur, téměř 85 procent uhradila EU.