Od ničivých povodní v Uherskohradišťské nemocnici uplynulo čtvrt století

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Velká část Moravy v červenci vzpomíná na stoletou vodu, která se přes ni přehnala před 25 lety. Pro Uherskohradišťskou nemocnici jsou to vzpomínky o to dramatičtější, že jako jediná nemocnice musela být evakuována i se všemi pacienty.

Povodeň nejvíce zasáhla přízemí budovy ortopedie, archivy v suterénu gynekologie, šatny a tělocvičnu pro nastávající matky. Pod vodou se ocitly také přízemní budovy plicního oddělení s tělocvičnou a ambulancí, zatopeno bylo i přízemí interního pavilonu včetně koronární jednotky.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zajistit se musel převoz přibližně 500 pacientů. Evakuaci řídila armáda ve spolupráci s hasiči, záchranáři a personálem místní nemocnice i okolních zdravotnických zařízení. „Snahou bylo propustit domů co nejvíce nemocných, u kterých to zdravotní stav dovolil. Pacienti vyžadující hospitalizaci byli převezeni do nemocnic v okolí,“ vzpomíná na dobu před čtvrt stoletím předseda představenstva Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek, v té době působící jako lékař na ORL oddělení.

Na události červencových dnů zavzpomínala staniční sestra Irena Kadlíčková, a to i díky kronice, do které byly na oddělení nefrologie a dialýzy vepsány první řádky již v roce 1992. „Ještě před zaplavením našeho oddělení se nám podařilo vystěhovat dialyzační přístroje, nedlouho na to už jsme byli evakuováni do Kunovic, odkud jsme zařizovali dialýzu pro několik desítek našich pacientů, pro které byl tento proces životně důležitý,“ vybavuje si Irena Kadlčíková s ručně psaným seznamem jmen pacientů v ruce.

Účet za povodeň? Skoro 50 milionů korun

Jakmile voda opadla, začaly v nemocnici úklidové práce. „Celková škoda na budovách nemocnice byla vyčíslena na 8,4 miliony korun, na výměníkových stanicích a inženýrských sítích dosáhla na částku na 13,9 milionů korun. Povodeň znehodnotila také vybavení budov včetně přístrojů za 25,5 milionu korun,“ shrnula mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

Od 1. srpna už ve špitálu mohli hospitalizovat pacienty v akutním stavu a od 13. srpna byl obnoven plný provoz. „Mimořádná událost vyvolala obrovskou vlnu solidarity a pomoci. Nemocnice obdržela od drobných dárců i organizací finanční, materiální a humanitární pomoc v hodnotě 29 milionů korun. Ze státního rozpočtu byla poskytnuta částka ve stejné výši, která byla použita na opravy budov a znehodnoceného majetku,“ dodala Sedláčková.