Do nymburské kaple se vrátí její patron Jan Nepomucký, na podzim se chystá nové osvětlení!

NYMBURK – V letošním roce již kaple sv. Jana Nepomuckého ožila mnoha akcemi. Konaly se zde nejen koncerty nebo svatební obřady, ale i předávání vysvědčení maturantům, proběhla rozloučení s předškoláky a ocenění nejlepších žáků nymburských škol.

Na stěhování do kaple se nyní pomalu chystá opravdový poklad. Oltářní obraz Josefa Vojtěcha Hellicha sv. Jan Nepomucký Almužník z roku 1860. Nyní se nachází v severní boční lodi kostela sv. Jiljí. Díky dlouholeté snaze výtvarnice Marcely Pachmanové, vstřícnosti Římskokatolické farnosti Nymburk, se vrátí na své původní místo. Rada města schválila už 15. června smlouvu o výpůjčce.

Kaple sv. Jana Nepomuckého je poslední dochovanou částí kostela Nanebevzetí Panny Marie Růžencové, ústřední stavby dominikánského kláštera ze 13. století. Do majetku města přešla během II. světové války. V minulém režimu se využívala jako skladiště. Od roku 2010 se restauruje a funguje jako provizorní výstavní a koncertní síň.

Během prázdnin provede restaurátorka konzervační zásah na oltáři a připraví ho na návrat obrazu. Kolem posvícení si pak oltářní obraz bude moci prohlédnout i široká veřejnost.

„To, že se do kaple navrátí původní obraz mne velmi těší, uvedla místostarostka Stanislava Tichá. „Na podzim je v plánu realizace vnitřního osvětlení, což nám umožní naplno využívat tento krásný prostor. V plánu je také nákup nových židlí a zpřístupnění klenby. Je nutné restaurovat kazatelnu a výhledově se připravit na rekonstrukci varhan, restauraci podlahy. Zkrátka práce je dost na několik dalších let,” přiblížila další plány radnice Stanislava Tichá.

„Doufám, že se kaple díky postupné péči města stane jedním z nejvíce vyhledávaných kulturních stánků ve městě,” přiznala své velké přání místostarostka.