OBRAZEM: V troskách rodinného domu na Prostějovsku byl po výbuchu nalezen mrtvý muž

PROSTĚJOVSKO – Tragicky skončil výbuch rodinného domu v Olšanech u Prostějova, k němuž  hasiči vyjížděli v pondělí krátce po 11. hodině. Po náročném osmihodinovém prohledávání trosek zničeného domu se naplnily jejich obavy, když nalezli tělo muže bez známek života.

Po nahlášení výbuchu hasiči na místo ihned vyslali jednotky z Prostějova a okolí. Oblast v okolí výbuchu okamžitě uzavřeli. Výbuch zcela zničil jeden dům, další dva výrazně poškodil. Celkově tlaková vlna zasáhla zhruba dvacítku budov a dvě auta. Při výbuchu byly zraněny 3 osoby, které se nacházely v bezprostředním okolí. Během záchranných a likvidačních prací bylo včera po 19. hodině po osmi hodinách pátrání nalezeno v troskách budovy tělo muže bez známek života. Dnes dvě minuty před osmou hodinou policie na Twitteru uvedla, že zná totožnost zemřelého muže. “Muže nalezeného pod troskami zničeného domu se podařilo ztotožnit. Jedná se o sedmapadesátiletého obyvatele domu,” píše policie na Twitteru. 

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na vyhledávání osob v sutinách byli nasazeni kynologové se speciálně vycvičenými psy. S odklízením sutin pomáhala padesátce hasičů z 8 jednotek i těžká technika, a to konkrétně sací bagr ze záchranného útvaru v Hlučíně. Na místo byl povolán též USAR tým pro vyhledávací a záchranné práce z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, který se specializuje na vyhledávání osob ve zřícených budovách a na stabilizaci poškozených objektů. Jeden ze sousedních domů kvůli poškození štítové zdi museli stabilizovat pomocí výdřevy a speciálního pažení. Zároveň hasiči instalovali inklinometry, které kontrolují pohyb poškozených konstrukcí, aby zajistili bezpečnost zasahujících jednotek. Hasiči-lezci provizorně opravili střechy protějších domů, které výbuch také poškodil. Po kontrole okolních domů statikem se mohli vrátit do svých domovů lidé, kteří byli po výbuchu evakuováni. Celkově jich bylo 10.

Dnes na místě probíhají další likvidační práce a také vyšetřování příčin výbuchu. “Škoda byla předběžně odhadnuta na 10 milionů korun, ovšem budeme ji ještě společně s kriminalisty PČR došetřovat. Příčinu a okolnosti vyšetřujeme rovněž ve spolupráci s PČR,” uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.