Léto, jak má být. Jak se vyrovnávají s extrémními vedry zvířata v zoo

OLOMOUC – Pro africká zvířata přináší léto v naší zemi teploty, které jsou jim blízké z jejich domoviny, ale co zarytí seveřané, pocházející z arktických oblastí? Chovatelé v olomoucké zoo se snaží zvířatům zpříjemnit extrémně horké dny letošního léta.

„Řeč je o sobu polárním a pižmoni grónském, kteří za polárním kruhem čelí teplotám blížícím se padesáti stupňům pod nulou. Na velmi silné kanadské mrazy je přivyklý i vlk Hudsonův, třeskutá zima je i na Dálném východě, odkud pocházejí levhart mandžuský a tygr ussurijský. Třeba je zmínit i zvířata, která mají hustou srst,“ upřesňuje zooložka Libuše Veselá. Zvířata z míst, kde teploty spadají hluboko pod bod mrazu, se za léta života v zoo aklimatizovala a na naše podnebí si přivykla. I přesto se jim parné léto v rámci pobytu v zahradě snaží chovatelé náležitě zpříjemnit. Zvířata mají k dispozici bazény, sprchy, mohou vyhledat úkryt ve stínu stromů, v norách, případně se před sluncem schovat ve vnitřní ubikaci. Pro některá zvířata vyrábí ledové koule, do nichž zamrazují ovoce, nanuky, některá, jako třeba lamy, stříhají.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.