Podvodník připravil ženu o statisíce. Policie varuje před propracovanými metodami podvodníků

ŠTERNBERSKO – Ve středu 20. července se na policisty obrátila 30letá žena ze Šternberska s tím, že ji podvodník připravil o téměř 340 000korun. Policie varuje před metodami podvodníků, které se stávají čím dál propracovanější a snaží se u obětí vzbudit pocit důvěryhodnosti. 

Zhruba v polovině července ženu ze Šternberska telefonicky kontaktoval údajný pracovník banky, který jí sdělil, že má rozpracovanou žádost o úvěr, a zdali jej bude chtít, či nikoliv. Žena mu řekla, že o úvěr nežádala, načež se jí dostalo odpovědi, že se jí patrně někdo naboural do internetového bankovnictví. Volající jí současně předal informaci, že bude vše řešit u České národní banky, věc oznámí policii a také, že ji bude v nejbližších dnech kontaktovat bezpečnostní technik. Ten jí volal hned na druhý den. Od něj se dozvěděla, že napadení účtu by mohl mít na svědomí některý z pracovníků banky, který se takto mohl chtít obohatit. Ženě zároveň řekl, že je nyní vázána mlčenlivostí. Poté jí odkázal na svého kolegu, který s ní měl problém v dalších dnech dořešit.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Včera ženu telefonicky kontaktoval muž, vystupující jako bankovní úředník a nabídl jí online anulaci úvěru. Žena však odmítla a žádala vyřešení problému osobně ve své bance. Volající jí poradil, aby jela na konkrétní olomouckou pobočku, kde už měla o celé záležitosti vědět pouze její manažerka. Pracovník přepážky prý s tímto problémem nebyl srozuměn, a to z důvodu údajného vnitřního šetření. Ženu také instruoval, aby z důvodu bezpečnosti, nechala jejich hovor po celou dobu jednání v bance běžet. Dále jí poradil, aby si zažádala o úvěr, třeba na koupi auta, a peníze si pak rovnou na pobočce vybrala. 

Důvěřivá žena dbala jeho pokynů, schválený úvěr připsaný na její běžný účet vybrala a s penězi, podle instrukcí, zamířila k bitcoinmatu. “Na základě obdržených QR kódů do něj postupně vložila celou vybranou částku ve výši téměř 340 000 korun. Tento postup jí měl zaručit vyřešení vzniklé situace a anulování neoprávněného úvěru,” upřesnila policejní mluvčí Petra Vaňharová. V případě dopadení může podvodník strávit za mřížemi jeden rok až pět let. 

Policie také varuje veřejnost před čím dál víc propracovanými metodami podvodníků. “Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, emaily, ve kterých se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že je vášbankovní účet, či finanční prostředky v ohrožení. Pokud by tomu tak bylo, banka by už dávno zareagovala sama a učinila další opatření. V případě pochybností vždy raději kontaktujte svoji banku nebo policii,” dodala Vaňharová.