Přijďte se zchladit do jihlavských kolektorů. Čeká vás procházka nejmodernější částí historického podzemí

JIHLAVA – Jedna z nejzajímavějších technických staveb jihlavského podzemí láká zejména v těchto dnech k návštěvě. V prostorách jihlavských kolektorů je celý rok teplota 10 stupňů, a tak kromě zajímavé prohlídky se návštěvníci i příjemné ochladí.

Kolektory byly budovány v minulém století, hloubení chodeb však bylo předčasně ukončeno a prostory nebyly využívány. Z původních 14 kilometrů bylo zrealizováno jen 1 700 metrů, o které se nyní starají pracovníci oddělení technické správy a podzemí.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Atmosféra betonových chodeb lemovaných ocelovými žebříky připomíná minulost spojenou s komunistickým režimem. Podle původních plánů z roku 1982 měly jihlavskými kolektory vést trubky s vodou a odpadem, elektřina, telefonní kabely i plyn. „Projekt to byl progresivní a předběhl svou dobu. Kolektory se ale přestaly koncem roku 1992 razit, protože se rozhodlo, že tato stavba není potřebná,“ uvedl jeden ze správců podzemí Michal Harnušek.

Kolektory tvoří tři patra, první je umístěno 10 metrů pod zemí, následuje mezipatro v hloubce 16 metrů a nakonec nejnižší patro 25 metrů pod zemí. Vchod se nachází v ulici Křižíkova naproti budově městské policie a kilometrová procházka končí v domě na Benešově ulici. Součástí prohlídky jsou i ukázky hornických svítidel, vzorky ryzího stříbra a stroje, kterými byly chodby hloubeny.

Vstupné pro dospělého činí 150 korun, děti, studenti a důchodci mají vstup za 70 korun. Otevřeno je celoročně každou sobotu v 9:00, 11:00, 13:00 a 15:00 hodin po předchozí rezervaci přes elektronický rezervační systém.