Voda ve středočeských koupalištích má vesměs výbornou kvalitu. Víme ale také, kde se nekoupat!

STŘEDOČESKÝ KRAJ – Léto je v plném proudu a vysoké teploty přímo vybízí k vodním radovánkám. Je koupání v přírodních koupalištích ale bezpečné?

V minulém týdnu opět proběhla na většině přírodních koupalištích pravidelná kontrola vod. Analýza odebraných vzorků potvrdila, že voda na většině lokalit má výbornou kvalitu. Někde se dokonce zlepšila!

Orlík na jedničku

V příbramské části přehradní nádrže Orlík došlo oproti poslednímu měření ke snížení obsahu sinic a chlorofylu. Průhlednost vody je více jak 3 m a voda byla na všech čtyřech koupacích místech hodnocena stupněm 1.

Slapy za jedna, 1 výjimka

Rovněž na nádrži Slapy je kvalita vody výborná a na většině sledovaných míst je hodnocena stupněm 1. Pouze v oblasti Županovice je kvalita vody je na stupni 3. To však neznamená nějaká zásadní omezení pro koupání. Pouze alergikům, malým dětem, nebo těhotným ženám hygienici doporučují se po koupání osprchovat.

Dvojka je v pohodě

Pokud je na některých přírodních koupalištích voda na stupni 2, jedná se pouze o mírné zhoršení vlivem nárůstu fytoplanktonu. Tento stav je pro letní měsíce v přírodních koupalištích poměrně běžný. Koupání v takových vodách naprosto bezproblémové

Bakov na Mladoboleslavsku 
Proboštská jezera v oblasti Praha – východ 

Kde jsou na trojce?

Mimo Županovice ohodnotili pracovníci hygieny kvalitu vody stupněm 3 rovněž na Pilském rybníku a jezeru Ostrá. Fytoplankton s řasami zde významně snižuje průhlednost vod. Alergici, malé děti a těhotné ženy by se měli po koupání vysprchovat.

Pilský rybník u města Sedlec – Prčice v okrese Příbram 
jezero Ostrá na Nymbursku 

Stupeň 4 – nekoupat!

Příznivý trend panuje na všech sledovaných lokalitách napříč Středočeským krajem až na současný stav koupaliště Vyžlovka. Potvrdil se tu výrazný nárůst fytoplanktonu s velkým množství sinic. Kvality vody hygienici ohodnotili stupněm 4. Znamená to, že za současného stavu je tu voda ke koupání nevhodná.

Přírodní koupaliště Vyžlovka v oblasti Praha – východ 

Aktuální výsledky s hodnocením jednotlivých lokalit najdete na webových stránkách středočeských hygieniků  pod bannerem „Koupací vody“. Tam jsou k dispozici stručné popisy jednotlivých lokalit vč. obrázku a vývoje kvality vody.