Zaměřeno na motorkáře: policisté na Červenohorském sedle zkontrolovali téměř 180 motorek a aut

ŠUMPERSKO, JESENICKO – Adrenalinová silnice přes Červenohorské sedlo v létě láká k vyjížďkám spoustu motorkářů. Uplynulý víkend je vyrazili zkontrolovat policisté z Česka i z Polska, celníci a také technik ze stanice technické kontroly. Při kontrolách se zaměřili na dodržování předpisů a na technický stav vozidel. 

Na sobotu 23. a neděli 24. července jeseničtí policisté naplánovali dopravně bezpečnostní opatření zaměřené převážně na motorkáře, kteří míří přes Červenohorské sedlo. Kontrolám se ale nevyhnuli ani řidiči osobních a nákladních aut. Do akce přizvali také celníky, technika ze stanice technické kontroly v Jeseníku a v rámci společných hlídek i polské policisty z moto týmu. Na místo dorazil i BESIP. Při kontrolách se policisté zaměřili převážně na technický stav vozidel, dodržování rychlosti, způsob jízdy a také zda řidiči před jízdou nepožili alkohol nebo drogy. “Během dvou dnů jsme zastavili téměř 180 motorek a vozidel. U 44 z nich jsme zjistili spáchání přestupku (z toho 27 se dopustili motorkáři),” uvedla policejní mluvčí Tereza Neubauerová. 

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Motorkáři překračovali nejvyšší povolenou rychlost (nejrychlejší z nich uháněl rychlostí 139 kilometrů za hodinu), nedodržovali vodorovné dopravní značení (jízda přes plnou čáru) a neměli motorku v dobrém technickém stavu. V jednom případě motorkář nadýchal 0,25 promile alkoholu v dechu a další 4 měli špatně umístěnu nebo nečitelnou registrační značku. “Při kontrole jsme udělili cizincům za spáchání přestupků 5 kaucí v celkové výši 26 000 korun,” doplnila Neubauerová. V síti policejních kontrol uvázl i řidič s osobním autem, který jel pod vlivem marihuany Při kontrole auta policisté zjistili, že převáží 15 gramů pervitinu.

Řidičům jednostopých vozidel jak těch motorových, tak i těch nemotorových, ještě strážci pořádku v rámci projektu „Řídím, piju nealko“ předali nealko pivo a alkotestr. Pracovníci BESIP rozdávali reflexní prvky a připomínali základní pravidla.