Dej ruce na volant, ne na mobil! Policisté v Kladně zkontrolovali přes sto řidičů!

KLADNO – Manipulace s telefonem při jízdě motorovým vozidlem je velkým problémem. Stačí vteřiny nepozornosti a může jít o život.

Co nemůže počkat?

Řidiči a samozřejmě řidičky na mobilu sledují sociální sítě, píší si s přáteli, vesele telefonují nebo si vyřizují obchodní zakázky. Někteří dokonce sledují videa. Na tento problém už dlouhodobě upozorňuje policie. Kladenští policisté se proto během července pustili do preventivní akce zaměřené na telefonování řidičů a manipulaci s mobilními telefony za jízdy.

„Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení. Zároveň je povinen se plně věnovat řízení vozidla a sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích.“

Zkontrolovali přes sto řidičů na území města Kladna. Po kontrole policisté předali řidiči vonné kolečko do auta s nápisem Dej ruce na volant, NE na mobil!. To, aby si řidiči připomněli, že se za volantem netelefonuje ani nemanipuluje s mobilním telefonem. V následujících týdnech budou na silnicích kladenského okresu probíhat další podobné dopravně bezpečnostní akce.

Ministr Kupka přitvrdí!

Pokud budete nyní přistiženi, jak za volantem používáte telefon, můžete v rámci blokové pokuty zaplatit až 1000 korun. Ve správním řízení částka stoupá na 1500–2000 korun. Současně dostanete dva trestné body. Pozor! Ministr dopravy Martin Kupka chystá zpřísnění. Bodová sankce se zvýší ze dvou na čtyři body, bloková pokuta na místě na 2500 korun a ve správním řízení bude strop až 10 tisíc korun.

Ohrožuje sebe i ostatní

Každý by si měl uvědomit, že v takové chvíli nejen porušuje zákon, ale především ohrožuje sebe a ostatní účastníky silničního provozu. Tím, že svou pozornost odvádí od situace na vozovce k telefonu, ztrácí potřebnou schopnost rychlé reakce. Snadno se pak může stát, že způsobí nehodu. A ne každý takový incident končí pouze rozbitými plechy a sepisováním škodné události pro pojišťovny.

Uvědomte si, že není nic důležitějšího, než každý den svá auta v pořádku zaparkovat před domy a ke svým rodinám se vrátit živí a zdraví. Nebo ne?