Objevte hrad Brumov a jeho poklady, vrátil se ze zapomnění

Navštivte královský hrad Brumov, zažijete středověk. Strážní hrad Valašského království najdete v malebné krajině Bílých Karpat. Osud v podobě dvou velkých požárů jej odeslal do říše zapomnění, avšak, jako bájný Fénix opět vstal z popela a znovu ožívá. Při prohlídkách i kulturních akcích. Tož vitajte na jihovýchodě Valašska, vitajte v Brumově-Bylnici, vitajte na hradě Brumově.

Výlet na hrad Brumov vás vrátí do středověku

Nahlédněte spolu s námi do historie místa, které je spojené s dějinami hradu Brumov. Středověký královský hrad najdete na okraji města Brumov-Bylnice ve Zlínském kraji, nedaleko slovenských hranic. Poznejte a prozkoumejte zříceninu původně pozdně románského hradu Brumov, který je jedním z nejstarších hradů u nás.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

V historicky zakonzervovaném horním hradu si můžete v bývalých sklepních i nadzemních prostorách prohlédnout expozici o historii hradu a místa, fotografie starší i z archeologického průzkumu, prapory s erby majitelů, model hradu, repliky části zbrojí, odlitek tympanonu z hradní kaple, popisné tabule s náčrty vývoje a popisem historie hradu, vitríny s keramickými, skleněnými a železnými nálezy a jiné zajímavosti. Součástí expozic jsou také tematické prezentace městských památek, CHKO Bílé Karpaty a Valašského království.

Expozice na brumovském hradě. Foto: Miroslav Obadal
Expozice na brumovském hradě. Foto: Miroslav Obadal

Užijte si hrad Brumov při kulturních akcích

Prostor spodního hradu je částečně přebudován v malý amfiteátr s pódiem, a tak se v prostorách hradního areálu můžete zaposlouchat do hudby při konání koncertů, shlédnout divadelní představení a bavit se při různých kulturních a zábavních akcí. Nejen malé návštěvníky určitě potěší dětské dny plné středověkých radovánek, jako je šerm, souboje, řemesla, tanec, hudba i zvířátka.

Co zničilo hrad Brumov, ze kterého se stala ruina?

Byl zbudován nejspíše na počátku 13. století jako významný strážní, obranný a sídelní hrad při vstupu do Vlárského průsmyku. Jeho bohatá historie je spojena s královskými rody Přemyslovců a Lucemburků, byl svědkem bojů a vpádů, prodělal řadu přestaveb a dva ničivé požáry. V roce 1827 se z něj stává ruina.
Zřícenina hradu Brumov se po proběhlém archeologickém výzkumu, konzervaci a odkrytí několika částí hradu otevřela milovníkům historie, i všem ostatním zvídavým návštěvníkům.
Roku 2001 byl brumovský hrad jmenován strážním hradem Valašského království. Nenechte si ujít jeho návštěvu!

Výstava na hradní zřícenině Brumov. Foto: Miroslav Obadal
Výstava na hradní zřícenině Brumov. Foto: Miroslav Obadal

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a akcích najdete na internetových stránkách hradu Brumov.

Informace pro handicapované

Osoby upoutané na invalidní vozík mohou navštívit hrad Brumov s pomocí druhé osoby, a to bez větších potíží do prostoru bývalého dolního a horního nádvoří, na vyhlídkovou terasu a do menší části expozice ve sklepení. WC nejsou bezbariérová. Vstup je pro vozíčkáře i s doprovodem bezplatný. Nejbližší bezbariérové WC je v podhradí v Městském muzeu nebo veřejné WC u parkingu pod hradem (asi 400 m od hradu).

Na hrad se psem ano, ale ne všude

Se psem můžete do celého areálu dolního a horního nádvoří, kromě vnitřních expozic a hradní galerie. Pes musí být veden na vodící šňůře nakrátko s košíkem tak, aby ostatní návštěvníci hradu nebyli nijak omezeni.

Přijeli jste autem? Kde parkovat?

K samotnému hradu po místní komunikaci se autem nedostanete. Motorové vozidlo můžete zaparkovat na parkovišti pod hradem u hlavní silnice.

Zřícenina hradu Brumov. Foto: Miroslav Obadal
Zřícenina hradu Brumov. Foto: Miroslav Obadal

Místo výletu

Kraj: Zlínský
Okres: Zlín
Město: Brumov – Bylnice

Kontakt

Hrad Brumov
Hildy Synkové 942
763 31 Brumov – Bylnice

tel: +420 736 768 350 (kastelán)
tel.: +420 577 330 138 (městské infocentrum)
e-mail: hrad@brumov-bylnice.cz
www.hradbrumov.cz

Tip na fajn výlet

Valašsko je oblast pověstná svými tradicemi, lidovou architekturou, nádhernou kopcovitou krajinou a také vyhledávanou valašskou kuchyní. Pohleďte na ni skrz okno pozorovatelny Durch.