Rozsáhlý požár pohltil les na Zlínsku, na pomoc dorazil i vrtulník s bambi vakem

ZLÍNSKO – Plameny zachvátily devět hektarů lesa v Lukovečku na Zlínsku. Do nepřístupného terénu se vydaly desítky hasičských jednotek, povolán byl i vrtulník s bambi vakem.

Oznámení o požáru lesního porostu mezi Lukovečkem a Přílepy přijali hasiči v pondělí krátce po šesté hodině večer. „Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu a na místo si postupně povolal 33 jednotek hasičů a bezmála 40 cisteren a dopravních automobilů. Taktéž si vyžádal na pomoc policejní vrtulník s bambi vakem z Brna. Ten tak do setmění pomáhal zasahujícím hasičům s likvidací požáru,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Javoříková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Největším problémem pro hasiče byl komplikovaný přístup k vodě. Tu nejprve čerpali z nedalekého rybníku a vozili k místu plnění bambi vaku, poté ji kyvadlově vozili z požární stanice v Holešově.

Velitel ještě v pondělí v noci vyhlásil lokalizaci požáru, jednotky však zůstaly na místě v plném počtu. „Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů, který zjišťuje příčinu vzniku požáru a výši škody. Podrobné ohledání zasaženého prostoru provede až za denního světla,“ sdělila Javoříková.

AKTUALIZACE (26. 7. 9:30)

Hasiči pokračují v likvidaci požáru u Lukovečku, na místě se vystřídalo už 38 jednotek. „Momentálně je na místě 8 jednotek hasičů, kteří vyhledávají skrytá ohniska a ty dohašují. Jedná se o špatně dostupný terén, což práci velmi komplikuje. Vodu na místo zásahu dovážejí hasiči kyvadlově v cisternách z nedalekého Holešova,“ informovala Lucie Javoříková.

Lže předpokládat, že práce potrvají celé dopoledne. „Snad nám brzy pomůže déšť,“ doufá mluvčí.

AKTUALIZACE (26. 7. 12:30)

Mnohahodinový zásah v Lukovečku na Zlínsku pro zasahující hasiče končí. Velitel během dopoledne vyhlásil likvidaci a požářiště předal zástupci majitele lesa, který bude nad místem dohlížet po dalších 48 hodin.

Požár zasáhl malé a střední smrky a pár kusů mnohaletých vzrostlých stromů. „Škoda byla vyčíslena na 200 tisíc korun. Podle zjištěných informací vyšetřovatele hasičů je příčinou vzniku požáru nedbalostní jednání neznámé osoby při manipulaci s nedopalkem nebo otevřeným ohněm,“ uzavřela Javoříková.

 

Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK
Foto: HZS ZK