Světová zdravotnická organizace varuje před opičími neštovicemi, vakcíny dorazí i do Čech

ČESKO – Ačkoliv v posledních dvou letech se většinový zájem všech upíral k šířícímu se covidu-19, před nedávnem se objevila další hrozba: opičí neštovice. Právě před jejich šířením nyní varuje i Světová zdravotnická organizace (WHO), a to zejména země v Evropě.

V souvislosti se šířením nákazy vyhlásila Světová zdravotnická organizace nejvyšší stupeň varování – přičemž vysoké riziko spatřuje WHO právě v Evropě. Podle slov generálního tajemníka WHO, Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse, došlo k rozšíření opičích neštovic již v 75 zemích světa a nakazilo se jimi více jak 16 tisíc lidí. A zatímco riziko ve světě považuje WHO za relativně malé, právě Evropu spatřuje organizace jako vysoce rizikovou. „Rozhodl jsem se vyhlásit stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu,“ oznámil tak před pár dny Ghebreyesus. K tomuto závěru dospěla WHO až po druhém hlasování (to první skončilo zamítavým stanoviskem), a to i proto, že se začaly vyskytovat případy nákazy mezi zranitelnými skupinami obyvatel, zejména pak mezi dětmi. Na trhu je navíc zatím omezené množství očkovací látky.

Vakcíny pro Česko

V rámci společných kroků v EU Česko dostane na 2 800 vakcín proti opičím neštovicích neštovicím, očkovací látky pořídila Evropská komise ze společného rozpočtu. Zdravotníci by je měli mít k dispozici k využití pro rizikové skupiny v případě, pokud se nákaza začne v tuzemsku šířit rychleji. Prozatím bylo ale v Česku zachyceno jen 11 případů dané nákazy. Jak tedy ubezpečilo i ministerstvo zdravotnictví, žádná související bezpečnostní opatření nejsou zatím v plánu – a stávající ochranné mechanismy jsou dle mluvčího resortu dostačující.

K očkování proti onemocnění by dle ČTK vycházející z informací Evropské lékové agentury mohla být využita vakcína Imvanex, která byla původně určena k očkování proti neštovicím pravým. Testy ale prokázaly, že vakcína je účinná i pro kmen neštovic opičích. Očkování touto vakcínou již probíhá např. v USA, aby ke stejné praxi bylo možné přistoupit také v Evropě, musí užití vakcíny ještě schválit Evropská komise.

Jaký je význam varování?

Opičí neštovice zachytili vědci poprvé v 70. letech minulého století v oblasti Demokratické republiky Kongo – a právě lokality patřící do střední a západní Afriky dlouhodobě patřily mezi ty, kde se onemocnění dominantně vyskytovalo. Letos na jaře se však začaly objevovat případy nákazy i v evropských zemích – od Británie přes Portugalsko až po Španělsko. Výjimkou pak není ani Česká republika. Příznaky nemoci jsou obvykle horečka, bolest hlavy a také vyrážka, která se zpravidla objevuje nejdříve v obličeji a následně se šíří i po zbytku těla.

Nejvyšší stupeň varování se pak kromě opičích neštovic týká také covidu-19 a dětské obrny. Ovšem vyhlášení tohoto varování automaticky neznamená pandemii (která se týká covidu-19), jedná se o stav, kdy teprve hrozí, že by se situace mohla vymknout kontrole. WHO tedy tímto způsobem varuje a dává zemím prostor k tomu, aby zahájily konkrétní preventivní kroky (např. právě distribuci a sdílení vakcín, nebo i omezení cestování ad.) Podle německé agentury DPA tedy krok WHO nemá v praktické rovině nijak zásadní význam – to, jak budou příp. zavedená opatření vypadat, totiž závisí výhradně na jednotlivých zemích.