Cestující změny nepocítí. Reaguje na rušení linek krajem primátor Milan Wolf

KLADNO – Středočeský kraj ohlásil, že od září zruší některé autobusové linky na Kladensku, u dalších upraví trasy a jízdní řády. Jde o reakci na kladenský magistrát.

Město Kladno odmítlo krajem nově stanovená pravidla příspěvků na veřejnou dopravu a nechce doplácet přes 11 milionů korun ročně. Podle hejtmanství je to tak ale spravedlivé a stejné pro všechny.

Dopravní komfort bude

Středočeský kraj chce ze systému Pražské integrované dopravy vyjmout celkem 13 linek kladenské MHD. Podle vedení města Kladna by cestující ale neměli změny nijak pocítit. Na uvedených linkách budou i nadále uznávány jízdní doklady PID.

„Pro občany Kladna se skoro nic nemění, komfort jim zajistíme. Krajem omezené či vyjmuté linky buď posílíme, nebo nahradíme. Nadále budeme v MHD Kladno uznávat lístky a lítačky PID,“ zdůraznil primátor Milan Volf. Peníze v rozpočtu na to podle něj jsou.

Argumenty radnice

Kladno nová pravidla nastavená krajem odmítlo. Tvrdí, že nejsou transparentní. Dosud platilo kraji přibližně 880 000 korun ročně. Nyní by muselo na veřejnou dopravu doplácet přes 11 milionů korun ročně. Podle kladenského primátora má ze zákona povinnost zajišťovat veřejnou dopravu kraj. Sporný bod bude nejspíš v tom, že zákon neuvádí, kolik spojů je standardních a co už je nadstandard.

Primátor také vysvětluje, proč město nepřistoupilo na takzvanou nulovou variantu nabídnutou hejtmanstvím. „Nezmiňuje se fakt, že tato varianta počítá s jedním rokem. Město Kladno by se muselo vzdát své MHD, kterou má vysoutěženou a nasmlouvanou s dopravcem na léta dopředu. Kraji by tak ve výsledku doplácelo řádově miliony korun ročně za linky jezdící po městě,“ uvedl Milan Volf.

Středočeské hejtmanství se z 1144 obcí v kraji zatím nedomluvilo 55 obcemi. Z větších měst je to kromě Kladna Mladá Boleslav nebo Mšeno. Ve více než polovině obcí a měst už nová pravidla a smlouvy schválilo zastupitelstvo.