Kraj opraví zámek v Budkově, zmizí nevzhledná fasáda i mříže v oknech

KRAJ VYSOČINA – Na začátku srpna odstartuje dlouho připravovaná oprava fasády a výměna oken na zámku v Budkově na Třebíčsku. Opravy za téměř 20 milionů korun zaplatí Kraj Vysočina. Hotovo by mělo být do konce příštího roku.

Zámek v Budkově, kde v současné době sídlí dětský domov, procházel částečnou rekonstrukcí v 70. letech minulého století. V následujících měsících je zde plánovaná oprava omítek a kompletní výměna oken a dveří. Ty budou nahrazeny tvarovými kopiemi původních, nebo dojde k jejich citlivému repasování.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

„Ze všech oken budou demontovány veškeré zcela nevhodné novodobé ocelové mříže. Práce na vnějším plášti objektu budou akcentovat původní architektonický a výtvarný výraz. Plánované úpravy mají za cíl navrátit objektu historickou vnější podobu zachycenou na dochovalé fotodokumentaci,“ prozradil radní Kraje Vysočina Karel Janoušek.

Z areálu dále zmizí necitlivě umístěné betonové tarasy, restaurovány budou kamenné prvky na průčelí, dominantní balkon i kamenná dlažba.

První dochované informace o zámku v Budkově jsou z roku 1353, kdy zde stála vodní tvrz postavená Janem z Budkova. Na začátku 16. stolení byla přestavěna v pozdně gotickém stylu a později přebudována na gotický zámek s pozdně barokními interiérovými úpravami. Objekt je od padesátých let minulého století využíván jako dětský domov. Současným majitelem je Kraj Vysočina.

Foto: Kraj Vysočina