Na Baťově kanále se slavnostně otevřou opravené rejdy plavebních komor

UHERSKOHRADIŠŤSKO/HODONÍNSKO – Kompletní modernizace se dočkaly rejdy plavebních komor na Baťově kanálu ve Vnorovech a v Kunovském lese. Slavnostní přestřižení pásky se chystá už na pátek 29. července od 9 hodin.

Modernizace rejd zvýší bezpečnost i komfort na Baťově kanále. Opravou prošly horní i dolní rejdy plavebních komor Vnorovy I, Vnorovy II a dolní rejda plavební komory Kunovský Les. Práce začaly na podzim 2021. „Ve Vnorovech vznikly na obou komorách jak svislé stěny s betonovým zhlavím, tak pevná vyvazovací mola na nosných sloupech, která jsou vetknutá do dna vodní cesty. Délka čekacích stání je 35 metrů. Samozřejmostí je nové osvětlení. Vše splňuje moderní standardy pro plavbu a bezpečný pohyb před vstupem do plavební komory. U plavební komory Kunovský Les modernizace dolní rejdy v podstatě navázala na stavbu nového přístaviště, které jsme otevřeli v loňském roce,“ přiblížil generální ředitel povodí Moravy Václav Gargulák.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Rejdy ve Vnorovech a Kunovském lese jsou první, které prošly kompletní modernizací. Stejné péče se dočkají i na dalších osmi plavebních komorách Baťova kanálu. Práce budou probíhat postupně a potrvají až do roku 2024 tak, aby umožnily plynulý provoz v průběhu hlavních plavebních sezón.

Celkové náklady na modernizaci rejd jedenácti plavebních komor dosáhly výše 61 milionů korun. Investorem je správce Baťova kanálu Povodí Moravy, s. p.