Stavba nové tramvajové trati v Olomouci výrazně pokročila. První cestující se svezou začátkem listopadu

OLOMOUC – Významné pokroky se odehrávají na stavbě tramvajové trati na Nové Sady v Olomouci. Většina ze zhruba 2250 metrů kolejí je již položena a část trati je již zcela hotová, uložená ve štěrkovém a betonovém loži s asfaltovým povrchem či zelenými rozchodníky. Ulici Zikovu od křižovatky u Penny Marketu až po kotelnu a Werichovu ulici čeká za dva týdny kolaudace. První tramvaje, nejprve bez cestujících, vyjedou na trať na konci října.

Včerejší kontrolní den na stavbě nové tramvajové trati na Nové Sady v Olomouci ukázal, že stavba probíhá přes všechny vnější obtíže dobře a podle harmonogramu. „Zajímalo nás především to, jestli zhotovitelské firmy zvládají dohodnuté termíny a kdy se obyvatelům z okolí konečně uleví, protože si uvědomujeme, jak jim stavební práce komplikují život,“ uvedl olomoucký primátor Mirek Žbánek. „Zvládáme vše podle harmonogramu, i když jsme od začátku museli řešit poměrně dost různých komplikací,“ potvrdil Martin Kutěj, vedoucí celého náročného projektu, který provádí konsorcium firem OHLA ŽS a IDS Olomouc. Pro obyvatele Zikovy a okolních ulic je nejvýznamnější zprávou asi příslib, že už 12. srpna by měla proběhnout kolaudace vozovky od křižovatky s Rooseveltovou ulicí až po kotelnu. „Stavební práce pak budou pokračovat dál směrem k další křižovatce s Rožňavskou ulicí, kterou uzavřeme. V tomto úseku ještě musíme provést zemní práce, položit koleje a vybudovat další zastávku a konečně také vozovku,“ doplnil Martin Kutěj.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Dokončených prací je celá řada. Hotova a vyzkoušena je třeba měnírna, která bude nový úsek trati zásobovat elektřinou. Připraveny jsou už také plochy, kde zahradnická firma provede výsadbu nové zeleně. V samém závěru stavby bude propojena stará a nová část trati. „Napojení na první část trati začneme realizovat asi 10. října, na kdy je naplánována i výluka na trati. My pak musíme demontovat provizorní přejezd, natáhnout trolejové dráty a propojit koleje. Na konci měsíce pak trať prověří drážní úřad, uskuteční se technicko bezpečnostní zkouška a testovací jízdy,“ vysvětlil Ivo Mikyska za společnost IDS Olomouc. Pokud vše dobře dopadne, vydají se první cestující na trať na začátku listopadu.

„Náklady na stavbu jsou přibližně 470 milionů korun, z toho téměř 370 milionů jsme získali z dotací. I když se v posledním roce poměrně výrazně měnily ceny stavebních materiálů, nám se podařilo vysoutěžit stavbu včas za výhodnou cenu a také uzavřít dobrou smlouvu. Díky tomu se pro město konečná cena nijak nezvýšila,“ dodal investiční náměstek olomouckého primátora Martin Major.

V rámci kontrolního dne zástupci města prošli i připravované napojení stezky pro cyklisty. Ta spojuje již dokončené a používané úseky cyklostezky ve Schweitzerově ulici s ulicí Zikovou. „Jde o navazující investiční akci města, která bude hotova do konce září,“ uvedl primátor Mirek Žbánek.