Internetoví pachatelé našli téměř dokonalý způsob, jak vás připravit o peníze

JIHOČESKÝ KRAJ – Internetoví podvodníci přišli s dalším způsobem jak vás okrást o peníze. Tentokrát podvod dovedli téměř k dokonalosti, protože rozeznat podvodnou stránku od té skutečné vyžaduje velkou dávku pozornosti. Lidé by měli být obezřetní při přihlašování se do internetového bankovnictví.

O případu informoval policejní mluvčí Miroslav Šupík. „Pachatelé tentokrát cílí především na uživatele, kteří se do svého internetového bankovnictví přihlašují tak, že stránku s možností přihlášení se do internetového bankovnictví hledají přes internetové vyhledávače jako je například Google. Zde zadají název své banky a doplní jej slovy internetové bankovnictví. Uživatelé následně rozkliknou jeden z prvních odkazů, které jim vyhledávač najde a ten je přesměruje na stránku s možností přihlášení se k internetovému bankovnictví. Právě tohoto se rozhodli pachatelé využívat,“ popsal Šupík.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

A v čem spočívá nový způsob podvodného jednání?

Pachatelé vytvoří stránku s možností přihlášení se do internetového bankovnictví, která je na první, možná i druhý pohled naprosto k nerozeznání od té skutečné. „Vám tak nepřijde vůbec nic podezřelé a jako mnohokrát předtím vyplníte své přihlašovací údaje. Po jejich vyplnění však nepřichází očekávané přihlášení se k vašemu bankovnictví, ale zobrazí se stránka, která vám oznamuje, že došlo k jakési chybě. V průběhu toho, co se snažíte zjistit, kde se stala chyba, se z vás rázem stává poškozený, protože pachatelé již využili vaše údaje k přihlášení se k vašemu bankovnictví a okrádají, nebo vás již okradli o peníze,“ popsal trik podvodníků policejní mluvčí.

A na co si tedy dát tentokrát pozor?

Pachatelé nemohou vytvořit podvodné stránky, které by byly naprosto totožné s těmi skutečnými. Musí se tak od těch skutečných něčím lišit. „V tomto případě se podvodná stránka od té skutečné liší pouze zněním a délkou domény, která vždy začíná buď známým www., nebo https://. Uživatelé doménu řeší většinou pouze při prvním zadání, což pachatelé využívají právě k tomu, aby vás skrze ty podvodné mohli okrádat leckdy až o stovky tisíc korun nebo dokonce i o celoživotní úspory,“ říká Šupík.

V rámci prevence tedy policisté radí, abyste pokud možno k přihlašování do internetového bankovnictví využívali pouze oficiální aplikace svých bank. V případě, že mobilní aplikace nevyužíváte, buďte při vyhledávání opatrní a přihlašujte se jen přes oficiální internetové stránky vaší banky. Oficiální název internetové stránky vaší banky si pak můžete zjistit například na pobočce nebo na infolince.

Tento typ podvodného jednání už v pátek 30. července 2022 zaznamenali policisté z obvodního oddělení v Českých Budějovicích a to hned ve dvou případech. „Pachatelé při něm poškozené okradli o bezmála 285 000 korun. Není vyloučeno, že pokud lidé nebudou dostatečně pozorní a opatrní, bude těchto případů nadále přibývat,“ dodává Šupík.