Jihlavská záchytka praskala v červenci ve švech

JIHLAVA – Pracovníci protialkoholní záchytné stanice v Jihlavě, jediné na Vysočině, měli první prázdninový měsíc napilno. Některé jedince přiváželi policisté opakovaně.

Podle statistik přijímal během letošního července personál jihlavské záchytné stanice v průměru čtyři osoby denně, což za měsíc činilo 131 lidí. „Za posledních deset let jsme měli třetí nejvyšší počet zachycených osob za měsíc,“ komentoval situaci vedoucí jihlavské záchytky Lukáš Černý.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Ti, kteří na protialkoholní záchytné stanici skončí, musí být nejen opilí, ale také ohrožovat svůj život a zdraví nebo být agresivní k sobě či okolí. Stále platí, že se zde ocitají většinou muži, a to z 88 procent „I tady jsme ale zaznamenali v uplynulých dvou letech změnu, žen nám přibylo,“ doplnil Lukáš Černý.

Mnohé návštěvníky už personál záchytky dobře zná. „Jeden člověk tu byl za poslední měsíc třikrát. Pokaždé byl tak agresivní, že nám zničil matraci. Roztrhal ji a rozkousal,“ dodal Lukáš Černý.

Protialkoholní záchytná stanice v Jihlavě ročně přijme zhruba 1 200 lidí. Noc zde stojí 4 000 korun. Více než polovina částek je však nezaplacených. Nejčastěji zde v letošním roce byla navzdory statistikám zachycena žena, a to 23krát.