ČNB ponechala úrokovou sazbu na hodnotě 7 %, inflace však ještě poroste

ČESKO – Ačkoliv zdražování v Česku ještě zdaleka nebrzdí, bankovní rada České národní banky se poprvé po personální obměně rozhodla nijak neměnit úrokové sazby – což byl postup, který preferoval někdejší guvernér ČNB Rusnok. Aleš Michl, který jej ve funkci nahradil, přitom přiznal, že inflace ještě vzroste – lidé by ale dle jeho slov měli šetřit…

Předchozí bankovní rada se narůstající inflaci snažila bránit tím, že úrokové sazby razantně zvyšovala. Zatímco inflace vzrostla od loňského června z 2,8 % na současných 17,2 %, úrokové sazby ČNB zvýšila z červnové hodnoty 0,25 % na 7 %, což je zároveň nejvyšší hodnota od roku 1999. Obměněné vedení ČNB ale při svém prvním hlasování sazbu již nezvýšilo, guvernér Michl podobný krok však do budoucna úplně nevyloučil – konkrétní rozhodnutí ale rada nechává až na další zasedání. Prognóza centrálních bankéřů přitom uvádí, že hlavním cílem je snížit inflaci a stabilizovat stav koruny, a to i vzhledem k faktu, že zdražování ještě zrychlí. „Inflace v následujících měsících dále vzroste, nárůst bude způsoben zejména cenami plynu a elektřiny, předpokládáme, že inflace na podzim dosáhne hodnot kolem 20 %,“ uvedl přímo Michl.

Ačkoliv vláda vnímá dle slov ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) inflaci jako největší ekonomický problém, tak její zástupci věří, že ČNB prostřednictvím svých kroků také dostojí své povinnosti, kterou jí ukládá zákon a inflaci zvládne. Analytiky Michlův krok přitom nijak nepřekvapil vzhledem k tomu, že dlouhodobě dával najevo, že zvedat úrokové sazby není cesta, kterou by se chtěl vydat. „Úrokové sazby ČNB se nachází na úrovni, která tlumí domácí poptávkové tlaky, brzdí růst bankovních úvěrů pro domácnosti a firmy, brzdí tedy růst množství peněz v ekonomice,“ objasnil Michl svůj postoj. Dle slov někdejší ministryně financí Schillerové (ANO) je ale údajně nezvýšení úrokových sazeb dobrou zprávou pro české domácnosti.

Kdy inflace začne klesat?

K někdejším 2 % se dle ČNB inflace vrátí až za cca rok a půl, pokles zaznamená i růst ekonomiky a guvernér také čeká slabší korunu, proti výkyvům jejího kurzu tedy ČNB plánuje dál intervenovat. Koruna přitom oslabuje již několik měsíců v řadě, i proto ČNB v její prospěch již intervenuje, udržet kurz české měny ji přišlo již na 400 mld. korun. V nové prognóze pak ČNB předpokládá, že příští rok by euro mělo stát 25,70 Kč, původně se ale počítalo s 24,30 Kč.

Ačkoliv dle analytiků je dobrou zprávou rychlé zlevňování pohonných hmot, které by mělo vzhledem k trendu zlevňování ropy pokračovat, zatím nikdo přesně neví, jak se tento fakt projeví v inflaci. Michal tedy všem doporučuje více šetřit: „Aby inflace klesla, je třeba snižovat deficit veřejných financí a druhou podmínkou jsou mzdy – nelze přidávat tolik, jaká je inflace,“ shrnul s tím, že ale nechce šířit jen pesimismus, a tak právě ČNB bude kotvou pro českou ekonomiku. „Ještě letos bude ale inflace bohužel vysoká, takže úspory je lepší nespotřebovat, pojďme šetřit,“ vyzval občany.