Senior se nevrátil z procházky domů. U půlnočního pátrání pomáhal vrtulník

ORLICKOÚSTECKO – Jednaosmdesátiletý senior se vydal v pondělí po obědě na obvyklou procházku, ale domů se do večera nevrátil. Muž neměl mobil a navíc trpěl Alzheimerovou nemocí. Pátrací akce se zúčastnili hlídky, psovodi i policejní vrtulník s nočním viděním.

Před třiadvacátou hodinou žena oznámila na lince 158, že pohřešuje svého tchána. „Operační důstojník nejprve od ženy zjišťoval, jaký je mužův zdravotní stav, jestli má nějaká oblíbená místa, kam by mohl jít, zda má u sebe mobilní telefon, zda se pohybuje pešky nebo by mohl použít nějaký dopravní prostředek,“ sdělila mluvčí policie Dita Holečková. Pán měl být ještě ve dvě hodiny odpoledne doma a pak šel na pravidelnou tříhodinovou procházku.

Bohužel u sebe při odchodu neměl mobil, trpí Alzheimerovou nemocí, kdy se u něj střídají „horší a světlejší“ dny a jedná o diabetika, který u sebe nemá potřebné léky. „Během krátké chvíle operační důstojníci zorganizovali pátrací akci, do které zapojili všechny možné dostupné hlídky a ze základy vzlétl i policejní vrtulník. Když policisté rozdělovali sektory pátrání a důkladně prohledávali bydliště pohřešovaného, operační důstojník obvolával klasické „kolečko“ záchranná služba, nemocnice, městská policie atd.,“ vyjmenovala Holečková.

Policisté ověřovali vlaková a autobusová nádraží, zastávky, hlavní ulice i náměstí. Poté začali pátrat v terénu mimo město, kde kus obrovské práce odvedli také piloti z letecké služby. Krátce po druhé hodině ráno piloti hlásili, že někoho vidí sedět v řepkovém poli nedaleko benzínky. Na místě nemohli přistát, a tak navedli nedaleko pátrající policisty z lesa tak, že na místo nálezu svítili z vrtulníku. Za chvíli byli policisté u muže a potvrdili, že se jedná opravdu o pohřešovaného seniora. Ten komunikoval, ale i tak přijela záchranka a převezla ho do nemocnice.