Účetní olomoucké ZŠ zpronevěřila přes 14,5 milionů korun. Stíhá ji policie

OLOMOUC – Olomoučtí kriminalisté obvinili se zpronevěry bývalou účetní jedné z olomouckých základních škol. Žena měla z účtu svého zaměstnavatele převést 14,5 milionu korun na svůj bankovní účet. Peníze obratem vyměnila za eura, které převedla na několik zahraničních účtů v domnění, že je zasílá na úhradu poplatků spojených s doručením balíku od virtuálního  zahraničního přítele. 

Podle kriminalistů žena peníze převáděla na svůj bankovní účet postupně v době od letošního dubna do června. “Žena je obviněná, že v době od 25. dubna do 14. června 2022 postupně převedla z účtu svého zaměstnavatele základní školy v Olomouci finanční prostředky přesahující 14,5 milionů korun na svůj bankovní účet. Ty obratem vyměnila za eura, která převedla na několik zahraničních účtů v domnění, že je zasílá na úhradu poplatků spojených s doručením cenného balíku od virtuálního zahraničního přítele vydávajícího se za amerického lékaře na misi v Jemenu,” informoval policejní mluvčí Libor Hejtman. Žena je stíhána na svobodě. Za zvlášť závažný zločin zpronevěry ji hrozí pět až deset let za mřížemi.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle informací ČTK se jedná bývalou hlavní účetní ZŠ Holečkova v Olomouci, která je nadřízenou organizací pro ZŠ Rooseveltova a čtyři školky. Vše vyšlo najevo poté, co banka upozornila vedení školy na to, že na účtech nejsou prostředky na výplaty. Chod školy nebyl ohrožen, na zajištění provozu jí poskytlo návratnou finanční pomoc město. Žena se policii přihlásila sama jako původce vzniklého problému. Obviněná sedmapadesátiletá žena, která na škole působila řadu let, byla propuštěna. Případ stál místo i ředitele školy, který odstoupil ze své funkce.